Hungary

Eddig tart majd a szenvedés Magyarországon - új előrejelzés érkezett

A korábbinál kisebb idei visszaeséssel, de szerényebb kilábalással számol az OECD Magyarországon. Szerintük növelni kellene a munkanélküli ellátás hosszán, s csak jövő nyártól kezdhet el normalizálódni a munkaerőpiac és a fogyasztás.

Már csak 5,7 százalékos visszaesést vár idén éves szinten a magyar bruttó hazai össztermékben az OECD, s a szervezet a következő két évben átlagosan évi 3 százalékos növekedéssel számol - derül ki a szervezet ma kiadott, frissített előrejelzéséből.

A csoport nyáron adott legutóbb előrejelzést a magyar gazdaság kilátásaira, akkor 8 százalékos idei visszaesést és 4,6 százalékos 2021-es növekedést vártak.

Az elemzés emlékeztet, hogy a Covid-19-járvány második hulláma elleni védekezés jegyében meghozott korlátozó intézkedések késleltetik a gazdasági kilábalást. Azonban ahogy a korlátozó intézkedéseket enyhítik és elkezdődik a hatékony védőoltás alkalmazása, a globális kereskedelem fellendül majd, amelynek révén a belső és külső kereslet is talpra állhat majd magától a jövő év közepe táján. Ugyanez igaz a magyar munkaerőpiacra is, amely szintén a jövő év közepétől kezdheti meg a kilábalást.

Korlátozott mozgástér

A költségvetési politika a jelentés szerint támogató maradhat a társadalombiztosítási befizetések további csökkentésével. Eközben a monetáris politikának az országban korlátozott lehetőségei vannak a kontraciklikus intézkedések meghozatalára, tekintve a folyamatos inflációs nyomást, amelynek csak egy része importált. A vállalkozások megőrzésére hozott átmeneti intézkedések fokozatos megszüntetésére lesz majd szükség ahhoz, hogy az újraelosztás ismét hatékony lehessen.

Az aktív munkaerőpiaci politika mellett szükséges lehet a munkanélküli járulék jelenlegi 3 hónapos időtartamának meghosszabbítása, ez segítené a foglalkoztatás átalakulását, amely biztosíthatná a gazdaság erősebb fellendülését - írják a szervezet szakértői.

Elveszett a lendület

Emlékeztetnek, hogy a magyar gazdaság növekedése nyomott maradt és a rövidebb távú mérőszámok azt mutatják, hogy a nyáron kezdődött fellendülés lendületét vesztette. A fogyasztói bizalom az ősz elején zsinórban három hónapon keresztül esett. Az ipari termelés ugyan meredeken emelkedett a tavaszi összeomlást követően, azonban szeptemberben még mindig a járvány előtti szintje alatt volt. Az alacsony kapacitáskihasználtság gátolta a beruházásokat is, miközben a forint gyors tavaszi leértékelődése növelte az inflációs nyomsást.

Az OECD szektorális elemzése szerint a negyedik negyedévben az új intézkedések következtében csak 1 százalék körül lesz a gazdaság kibocsátásának a visszaesése. Ugyanakkor a munkanélküliség a korlátozó intézkedések nyomán újra növekedésnek indul majd, különösen igaz ez az idegenforgalmi és vendéglátóipari ágazatra. A nemzetközi szervezet erre az évre a friss előrejelzése szerint 5, jövőre 6,4, 2022-re pedig 5,7 százalékos munkanélküliséggel számol Magyarországon.

A GDP 3,6 százaléka volt a gazdaságmentés

A kormány jelentősen, a GDP 3,6 százalékának megfelelő mértékben növelte a költségvetési kiadásokat a járvány hatásainak enyhítésére, a fiskális élénkítő csomag értéke mindent figyelembe véve elérte a 7,9 százalékot is. Az anyag szerint 2021-ben és 2022-ben az állami szektor beruházásainak növekedését részben az EU források fogják finanszírozni, a GDP 5,6 százalékának megfelelő összeggel.

Az előrejelzésben szereplő adatok persze rosszabbak is lehetnek majd a jövőben, ha a kormánynak elhúzódó korlátozó intézkedéseket kell alkalmaznia a járvány elleni harc során, vagy ha a globális autóipari szektor 2022-ig kiterjedő visszaeséssel szembesül.

Ugyanakkor kedvezőbb is lehet a kép, ha a fő exportpiacokon a vártnál gyorsabb és erőteljesebb lesz a fellendülés. Mindenesetre az OECD szerint a költségvetési politikának mindaddig támogatónak kell maradnia, amíg a fellendülés nem áll biztos lábakon Ebben pedig az általános támogatások irányából a célzottabb támogatások felé kellene majd a jövőben elmozdulni.

Mi várható a világban?

Az OECD kedden ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint az idén a globális GDP 4,2 százalékkal csökken. A párizsi székhelyű szervezet szeptemberben nagyobb, 4,5 százalékos visszaeséssel számolt. A jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését a szeptemberben várt 5 százalékról 4,2 százalékra rontotta az OECD, amely 2022-re 3,7 százalékos globális gazdasági bővülést valószínűsít.

A jelentés szerint az euróövezet idei GDP-je a szeptemberben várt 7,9 százalék helyett 7,5 százalékkal csökken, jövőre 5,1 százalék helyett 3,6 százalékkal nő.

Legfrissebb előrejelzésében Németország idei gazdasági csökkenésével kapcsolatos várakozását 5,4 százalékról 5,5 százalékra növelte, miközben jövőre a GDP 2,8 százalékos növekedését várja a szeptemberben becsült 4,6 százalékos növekedés helyett az OECD.

Kína esetében nem változtatott előrejelzésén a szervezet: az idén továbbra is 1,8 százalékos, jövőre pedig 8 százalékos bővülést várt.

Az Egyesült Államok idei várható gazdasági visszaesésével kapcsolatos adatot 3,8 százalékról 3,7 százalékra módosították a jelentés összeállítói, a jövőre várt növekedési ütemet a szeptemberben becsült 4 százalékról 3,2 százalékra változtatták.

Japán GDP-je az idén várhatóan 5,3 százalékkal csökken a szeptemberben jósolt 5,8 százalék esés helyett, a jövő évi növekedési előrejelzést ugyanakkor 1,5 százalékról 2,3 százalékra feljavította az OECD.

Football news:

Flick is not thinking about leaving Bayern, but there are problems in his relationship with Salihamidzic
Messi spent 20 minutes on the pitch after the match with Rayo, taking photos and communicating with stewards and bolboys
Anonymous mindless idiots. Manchester United reacted to the racism against the team's players in social networks
Tuchel on PSG and Chelsea: I had a shitty Christmas, and suddenly I found the best gift under the tree
Mourinho on Klopp's expression on the sidelines: When I behaved like this, there was a reckoning. Some people are different
Real Madrid, Barcelona, Bayern Munich, AC Milan, Juve and 6 clubs from England are among the organizers of the Super League. There will be 20 teams in the tournament
Ronaldo and Georgina violated anti-bullying measures by going to a ski resort. Juve player faces a fine