Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Egy magyar kutatás is bizonyítja, hogy az antidepresszánsok segíthetnek a Covid ellen

A fluoxetint tartalmazó antidepresszánsok szedése segíthet a súlyos, tüdőgyulladásos betegségben szenvedő páciensek kezelésében – ez derült ki egy magyar kutatásból, amely az Ideggyógyászati Szemlében jelent meg.

A retrospektív eset-kontroll vizsgálatot a Semmelweis Egyetem Uzsoki Utcai Gyakorló Kórházában végezték 2021. március 17. és április 22. között, összesen 269 páciens bevonásával. A betegek a szokásos belgyógyászati kezelés mellett célzott koronavírus elleni kezelésben (favipiravir, remdesivir, baricitinib, vagy ezek kombinációi) részesültek.

Egy részüket, 159 főt csak a fentiekkel kezelték, míg a csoport másik fele, 110 fő ezen felül napi 20 mg fluoxetint is kapott. A 269 páciensből összesen 205-en maradtak életben és 64-en haltak meg. A vizsgálati eredményből kitűnik, hogy

a fluoxetint szedő csoport mortalitása jelentős mértékben, 70 százalékkal alacsonyabb volt.

Vagyis ebben a csoportban arányosan nézve körülbelül harmadannyian haltak meg, mint a másikból. A kutatók alaposan megvizsgálták a csoportok összetételét életkor, nem, illetve fontos egészségügyi tényezők tekintetében is, és megállapították, hogy a csoportok összetétele nem tartalmazott jelentős, a vizsgálati eredményt befolyásoló különbségeket.

Amennyiben a vizsgálat eredményét – miszerint a túlélés esélyét háromszorosára növeli a súlyos betegségeknél a hatóanyag szedése – további randomizált, kontrollált vizsgálatok is megerősítik, abban az esetben a fluoxetin a jövőben sokat segíthet a tüdőgyulladásos koronavírus-megbetegedések kezelésében – összegezték a vizsgálat tanulságát a kutatók. 

A magyar vizsgálat eredménye egybevág a nemzetközi porondon megjelenő, hasonló témájú vizsgálatokéval. Nemrég például a Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közös kutatócsoportja végzett egy vizsgálatot, amely szintén bizonyítani látszik bizonyos antidepresszánsok – köztük a flouxetin és egy másik hatóanyag, a fluvoxamin ~ koronavírus elleni hatásosságát.

(via elitmed.hu)