Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Egy újabb hangfelvétel szerint a főváros beépítené Mocsárosdűlőt, Karácsony cáfol

Újabb Anonymus videó jött ki, amiben a szivárogtató azt állítja, hogy a III. kerületben lévő területen ingatlanfejlesztésbe kezdene a Főváros, illetve értékesítené azt. A főpolgármester cáfol.

Újabb videóval, hangfelvétellel jelentkezett Anonymus, az utóbbi hetek kormányzati lejáratókampányának központi figurája. A videón a maszkos ember egy olyan hangfelvételt mutat be, amin többen a harmadik kerületi Mocsárosdűlő fejlesztési lehetőségeiről beszélgetnek. Anonymus szerint ez azért visszás, mert az ellenzéki képviselők korábban azt ígérték, hogy megőrzik az érintetlen, lápos vidéket.

Mocsárosdűlő történetével és fejlesztési lehetőségeivel a VálaszOnline foglalkozott bővebben. Márciusi cikkük szerint a főváros Demszky Gábor és Tarlós István vezetése alatt is beépítésre szánta a budai oldal egyik utolsó összefüggő, nagy zöld területét, a Mocsárosdűlőt. A választás után változott a helyzet, a terület jelentős része egy fővárosi átminősítésnek köszönhetően megmaradhat természetes állapotában. A terület döntő részét nem lehet beépíteni, az természetvédelmi terület maradhat, de a fennmaradó részre is kell parkot építeni.

A tervek szerint az új szabályozás csak egy keskeny sávot engedne beépíteni, azonban a We Love Budapest cikkében szintén márciusban azt írta, konkrét tervek híján korántsem biztos, hogy lesz bármiféle építkezés. A fejlesztési koncepció célja az, hogy a Mocsárosdűlőt egyre többen fedezzék fel a fővárosból. Így a terv része egy sekély tó, pihenőpark, futókör, kerékpárút, közösségi kert és gyümölcsöskert létrehozása, valamint erdőt is telepítenének.

Az Anonymus által most megszellőztetett felvétel Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. Attila úti központjában készült. A fejlesztés már ismert volt, hiszen a főváros ingatlanfejlesztőknek (összesen 28-nak) elküldte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület égisze alatt előzetesen. Az elképzelés nagyjából az, hogy a Fővárosi Önkormányzat átengedi a fejlesztési területet és cserébe valamennyit kap a lakásokból és irodaterületekből.

A nyilvánosságra hozott hangfelvételen Barts Balázs vagyonkezelő azt magyarázza, hogy egy olyan komplex fejlesztést lehet végrehajtani a területen, ami már az óbudai polgármesterrel, Kiss Lászlóval is le van egyeztetve. Bartson kívül a felvételen hallani Gansperger Gyula hangját, a Telex pedig úgy tudja, hogy az egyeztetésen részt vett Berki Zsolt mint közvetítő és egy József keresztnevű férfi, akit a lap ismert ingatlanfejlesztőként ír le.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Anonymus videója után a Facebookon azt írta: „a Mocsárosdűlőt nem beépítjük, hanem megvédtük a beépítéstől”. A főpolgármester szerint továbbra is hazudik az „orosz kompromat-módszer szerint a fideszes lejáratógépezet, ismét lelepleződtek. Újabb hazugság újabb feljelentést von maga után”.

Karácsony posztjában azt írja, hogy Tarlós alatt a területet be akarták építeni, „ám mi ezt megakadályoztuk, hetven százalékkal csökkentettük a terület beépíthetőségét, hogy nagy része megmaradhasson természetes állapotában”. A főpolgármester azt írta (sokadjára), hogy „nem más, csakis a Fővárosi Közgyűlés határozza meg azokat az ingatlanokat, amelyeknek esetlegesen értékesítésére sor kerülhet”. Hozzátette: „a fővárosi értékesítésítendő ingatlanok között a Mocsárosdűlő nem szerepel, és nem is fog”.

Karácsony kommentben egy költői kérdést is feltett: "most adtuk be az EU-s LIFE pályázatot Mocsárosdűlőre. Ha be akarnánk építeni, akkor miért pályáznánk az Unióhoz 1,5 milliárdra, természetvédelemre?"

Karácsony Facebook-posztjáról beszámolt az MTI is, azonban hírük azt a látszatot kelti, mintha a főpolgármester kifejezetten a Fidesz Budapest a témában írt posztjára reagálna, nem pedig a kormánysajtón végigfutó Anonymus videóra.

A hírben szerepel egy olyan mondat, miszerint „Karácsony Gergely a bejegyzésben arra reagált, hogy a Fidesz fővárosi szervezete szerint a baloldal lakópark építését és ingatlanfejlesztést tervez a III. kerületi Mocsárosdűlőn”. Karácsony azonban saját posztjában egy szóval sem említette a Fidesz fővárosi szervezetét, csupán annyit írt: „hiába hazudik tovább az orosz kompromat-módszer szerint a fideszes lejáratógépezet, ismét lelepleződtek”.