Hungary

ENSZ: akár 800 millió éhező is lehet a Földön

A 2010-es évek közepe óta folyamatosan nő a krónikusan alultáplált emberek száma. Az koronavírus okozta válság nagyon fájdalmas lesz a világ szegényeinek.

Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.

2019-ben csaknem 690 millióra nőtt az éhezők száma az ENSZ legfrissebb jelentése szerint. A jelentés előrejelzései szerint az egész bolygón a koronavírust kísérő gazdasági recesszió miatt

legalább további 83 millió, de akár 132 millió ember is éhezhet 2020-ban.

Az elmúlt évtizedekről azt írják: a 2000-es évekig folyamatos csökkenés jellemezte az éhezők számát. A krónikus éhezéssel kapcsolatos számok 2014-ben kezdtek ismét emelkedni, és ez a folyamat azóta is tart. A 690 milliós szám a 2018-as évhez képest 10 milliós, az 5 évvel ezelőttihez képest pedig 60 milliós emelkedést jelent. Az éhezők száma Ázsiában a legmagasabb, de Afrikában nő leggyorsabban az arányuk. A jelenlegi tendenciák alapján 2030-ra világviszonylatban Afrikában él majd a krónikusan éhező emberek több mint fele. Latin-Amerika és a karibi térség is súlyosan érintett. Hozzáteszik:

a legfrissebb becslések szerint 3 milliárd vagy annál is több ember nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.

A jelentés amellett érvel, hogy – a fenntarthatóságot is figyelembe véve – az egészséges táplálkozásra való globális átállás segítheti az éhínség visszaszorítását, miközben óriási megtakarításokat eredményezhetne. Egy ilyen szemléletváltás lehetővé tenné az egészségtelen étrenddel kapcsolatos egészségügyi költségek szinte teljes ellensúlyozását és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának étrenddel kapcsolatos társadalmi költsége akár a háromnegyedével csökkenthető lenne.

Football news:

A video of homophobic slurs against Chelsea fans was removed by a bookmaker after criticism from the club's LGBT fans
Lazio will play in the 2020/21 Champions League thanks to Roma's relegation from the Europa League
Zidane about the game with Manchester City: real are at a disadvantage, this match is like a final
Maurizio Sarri: My future at Juve does not depend on the match against Lyon. Otherwise, the management will present themselves as Amateurs
Norwich refused to sell defender Lewis to Liverpool for 10 million pounds
Maurizio Sarri: Lyon has improved. Juve will have a difficult match
Zinedine Zidane: bale chose not to play, the rest is between us