Hungary

Eric Cantona továbbra is az élet legnagyobb császára

Kutatók szerint, ha nem minden idők legjobban kivitelezett átveréséről van szó, valószínűleg pár órával a Titanic elsüllyedése előtt dobhatták a vízbe azt a most partra mosott palackpostát, amelyet egy 12 éves lány, Mathilde Lefebvre írt. Az 1912. április 13-i dátumozású üzenet szövege így hangzik:

Ezt a palackot az Atlanti-óceán közepén dobom a vízbe. Néhány nap múlva megérkezünk New Yorkba. Ha valaki megtalálja ezt a levelet, értesítse a Lefebvre családot Liévinben.

Azon a napon, éjfél körül az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic jéghegynek ütközött, és két és fél óra múlva 1500 utasával a hullámsírba süllyedt. A levelet író Mathilde három testvérével és édesanyjával együtt az áldozatok között volt, üzenete azonban 105 évvel a tragédia után most Kanada partjainál szárazföldet ért.

Már ha nem átverés az egész.

A Université du Québec à Rimouski szakemberei is először hoaxra gyanakodtak, de vizsgálatuk szerint a palack és a hozzá tartozó dugó valóban a 20. század elején készült. Ez inkább azt valószínűsít, hogy nem átverésről van szó – korabeli papírt nem nehéz szerezni, de ilyen üveget és dugót már valamivel körülményesebb találni.

„Ha bebizonyosodik a levél valódisága, ez lehet az első Titanicról származó tárgy, amelyet az amerikai partvidéken találtak” – mondta Maxime Gothier történész. Abban egyetértenek a szakemberek, akár átverés a levél, akár nem, mindenképpen egy érdekes szelete a történelemnek.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it