Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Eutanázia-gépet üzemelnek be Svájcban

Sarco néven egy speciális, 3D-nyomtatással készülő kapszulát üzemelnek be Svájcban 2022-től, amit az eutanáziára várók vehetnek igénybe.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Hamarosan egy gép segítségével hajthatják végre az aktív eutanáziát Svájcban – számolt be róla a SwissInfo. Az országban legális az eutanázia, az elmúlt évben mintegy 1300 ember halt meg így. A lap szerint jelenleg egy speciális gyógyszert adnak azoknak, akik ilyen módon szeretnének véget vetni az életüknek: ettől 2-5 percen belül elalszanak, majd mély kómába zuhannak, végül pedig meghalnak.

A lap most azt írja, az Exit International nevű, aktív eutanáziát pártoló nonprofit szervezet egyik szakembere, Philip Nitschke egy olyan szerkezetet talált ki, ami gyógyszer bevétele nélkül segíti át az eutanáziát kérőt a halálba.

A Sarco nevű gépet 3D-nyomtatás segítségével készítik el. Nitschke szerint ebbe kell befeküdnie a páciensnek, majd a berendezés nitrogénnel árasztja el a kapszula belsejét. Eközben az oxigén szintjét 21 százalékról 1 százalékra csökkenti. Ettől az illető egy kissé zavartnak érzi magát, majd eufóriát érez, mielőtt elveszíti az eszméletét. A szakember szerint az egész folyamat nagyjából 30 másodpercig tart, a halál pedig az oxigén, valamint a szén-dioxid megvonása miatt következik be. Nitschke szerint a procedúra gyors és fájdalommentes, az alany nem pánikol, és fulladást sem érez.

©

Jelenleg két gép készült el, a harmadikat pedig már Hollandiában nyomtatják. Ezt 2022-től kezdhetik el használni Svájcban.

Nitschke szerint azt szeretnék elérni, hogy az eutanáziához ne kelljen orvost bevonni a folyamatba. A kérvényező tiszta elmeállapotát egy felméréssel állapítanák meg, amit egy mesterséges intelligencia értékelne ki. Ha itt minden rendben van, az illető kap egy kódot a gép használatához.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.