logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Exit poll: Iohannis mellett a megbuktatott szociáldemokrata kormányfő juthat az elnökválasztás második fordulójába

GettyImages-1181298531

Cikkünk frissül.

A várakozásoknak megfelelően Klaus Iohannis mostani államfő nyeri a romániai elnökválasztás vasárnapi első fordulóját, mellette pedig az első exit pollok szerint az október elején megbuktatott Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök juthat tovább a második fordulóba.

Az Adevarul.ro által közölt CURS-Avangarde exit pollja szerint Iohannis 39 százalékot érhet el, Dăncilă 22,5 százalékot szerezhet. A harmadik helyen a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjét, Dan Barnát mérték 16,4 százalékkal.

Az MTI hozzátette, hogy az exit pollok nem veszik figyelembe a külföldön élő román állampolgárok szavazatait, akik korábban túlnyomórészt jobboldali jelöltekre szavaztak, a mostani választáson pedig részvételi rekordot döntöttek. Az exit poll adatfelvétele emellett az urnazárás előtt két órával zárult, ezért még lehet szoros a vége  Dăncilă és Barna között.

A Victor Ponta volt baloldali kormányfő által is támogatott Mircea Diaconu 7,9 százalékot, a Traian Băsescu pártja által támogatott Teodor Paleologu 61, százalékot szerezhet. A Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben Kelemen Hunort 3,9 százalékra jósolták, amivel jobb eredményt érne el a 2014-es 3,2 százalékához képest.

Előzetesen is Iohannis volt a toronymagas esélyese az első fordulónak, a valódi kérdés csak az volt, hogy milyen arányban végez az élen, és mellette ki jut majd tovább a két héttel később, november 24-én tartott második körbe.

Az elnökválasztást turbulens időszakban, egy hónappal    a szociáldemokrata kormány bukása   , és hat nappal a Iohannis volt pártjához tartozó Ludovic Orban miniszterelnök    kormányának beiktatása    után tartották. A szavazás azért is fontos, mert utána a politikai erőviszonyok alakulásától függhet, hogy rendeznek-e előrehozott választást még a 2020. decemberi parlamenti választások előtt.

A kampányról és a választás tétjéről itt írtunk bővebben>>>

(Borítókép: Klaus Iohannis 2019. november 10-én. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images) 

Themes
ICO