Hungary

Ez vár a forintra - új előrejelzés érkezett

Úgy tűnik, hogy a súlyos recesszió ellenére, Magyarországon a felfelé ható inflációs trendek nem voltak képesek megtörni. Ennek pedig elsődlegesen a gyenge forint az oka - állapította meg Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője.

A pénzügyi kockázatok globális emelkedésével egyre rohamosabb forintgyengülésnek lehettünk tanúi 2018-tól kezdődően: 2018-ban meg kellett barátkoznunk a 320 körüli euró-forint árfolyammal, tavaly a 330-assal, idén pedig úgy tűnik, hogy a 350-370 közötti szintek állandósulnak - írta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője a bank elemzőinek legfrissebb negyedéves stratégiai jelentésében.

Bár nem újdonság, hogy a globális pénzügyi bizonytalanság a feltörekvő piaci devizák gyengülésével jár, a lengyel zloty-hoz és a cseh koronához képest a forint nagyobb mértékben veszít az értékéből: egy év alatt az euróval szemben a forint 9 százalékkal értékelődött le, míg a régiós társak 5-6 százalékkal. Öt év távlatában a forintnál már 16 százalékos a leértékelődés, míg a zlotyié 6 zloty, a korona-euró árfolyam pedig nem változott. Tíz év távlatában a forintnál már 30 zlotyt meghaladó leértékelődésről beszélünk, ami háromszor nagyobb a csehek vagy a lengyelek fizetőeszközének az értékvesztéséhez képest - állapította meg a prognoszta.

Ez a különbség pedig meglátszik a hazai infláció konzisztens felülteljesítésében is. Az árfolyam gyengeségének hátterében pedig fundamentális okok szerepelnek. Egyrészt a magyar gazdaság sérülékenysége továbbra is nagyobb, mint a régiós társaké - ezt jól módon ragadja meg a hitelminősítésekben meglévő különbség. Másrészt a gazdaságpolitika ambíciói is eltérőek: Magyarországon az MNB fő fókuszába a gazdasági növekedés alacsony kamatokkal történő serkentése került. A szuperalacsony kamatszintnek volt a költsége az, hogy a romló nemzetközi befektetői hangulatban tavaly és tavalyelőtt már nem sikerült stabilan tartani a forintot, 2020-ban pedig elemi erővel sodródott korábban elképzelhetetlen szintekre az árfolyam, miközben - a világon egyedülálló módon - a még drámaibb leértékelődést kamatemeléssel volt kénytelen megakadályozni a jegybank.

Az árfolyam kapcsán pedig nagy magabiztosságra nincs ok. A második hullám tetőzésére még várni kell, a feltörekvő piaci devizák további gyengülhetnek. Eközben az MNB preferenciái jottányit sem változtak: cél a minél alacsonyabb kamatkörnyezet fenntartása.

Ha a globális befektetői kockázatvállalási kedv csökken, akkor a forint gyengülésre van ítélve. Amikor együtt gyengül a forint a többi környező devizával, akkor különösebb teendője nincs az MNB-nek. Amikor azonban a leértékelődés aránytalanul nagymértékűvé válik, azaz "rászállnak" a forintra, akkor jöhet az MNB részéről valamilyen akció, végső soron újabb kamatemelés.

Ha pedig a piacokon a kockázatvállalási hajlandóság javul, az normál esetben a forint erősödését hozná, ám az MNB-nek erről más a felfogása - fogalmazott a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Véleménye szerint amennyiben a 2-4 százalék között marad az infláció, akkor nem a forint erősítése a cél, hanem a kamat csökkentése. Ilyenkor jöhet egy kis kamatvágás.

Ha abból indulunk ki, hogy a koronavírus a következő 12 hónapban velünk marad és ez a gazdaságban is érezteti a hatását, akkor talán a leginkább valószínű az, hogy nem lesz nagy árfolyamváltozás. Ebből oldalazó pálya adódik - véli Török Zoltán, aki 2020 végére 355 forintos, 2021 végére pedig 360 forintos euróra számít - valamint ezzel párhuzamosan változatlan, 0,75 százalékos egyhetes betéti kamatra. Tartósan inkább jó befektetői hangulat mellett a változatlan árfolyam és kamatcsökkenés, újabb pénzügyi "para" mellett pedig némileg gyengébb (370-es) forint, illetve további egyhetes betéti kamatemelés lehet a válasz.

Football news:

Zidane on Hazard: He hasn't been injured in his entire career, but now... It's a difficult situation, but Eden is very strong
Robertson about VAR: We just want consistency. The same mistakes are made
In the USSR, only football was hotly debated. In 1947, writer Steinbeck and war photographer Capa traveled around the Union and went to a match in Georgia
Joan Laporta: Barcelona and the Champions League are a shattered success story. I want to return the club to the top of world football
Cavani apologized for the word Negrito on instagram: I am against racism. The last thing I wanted to offend anyone
Loew will lead the German national team at the Euro
Klopp on van Dijk: His knee doesn't look good, but it looks good for the knee that was recently operated on