Hungary

Felmérés: Budapesten kétszer erősebb az ellenzék, mint a kormánypártok

A fővárosban fölényesen vezet az ellenzék, kétszer annyi támogatójuk van, mint a Fidesz-KDNP-nek (52 illetve 25 százalék), a 2000 fő alatti községekben nagy előnye van a kormánypárti listának, az itt élők 45 százaléka szavazna rájuk, az ellenzékre 33 százalékuk – áll a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásában melyet a telex szemlézett. 

Felmérés: Budapesten kétszer erősebb az ellenzék, mint a kormánypártok
Kép: Pixabay

A 2000 főnél népesebb községek lakói is inkább a Fidesz-KDNP-t támogatják, de a százalékos előny valamivel kisebb: 41-34. A 20000 fő alatti városokban szorosabb a verseny, de a kormányerők itt is vezetnek (38%) az ellenzékkel szemben (32%). A 20000 fő feletti városokban már eléggé kiegyenlítettek az erőviszonyok: a Fidesz-KDNP 43 százalékon, az ellenzék 40 százalékon áll.

A megyeszékhelyek, megyei jogú városok kategóriájában a támogatottsági arányok átbillenek az ellenzék felé: a hatpárti közös listára 37, a kormánypártokéra 34 százalék voksolna.

A pártok támogatottsága szeptemberben:

A Fidesz tábora változatlan méretű maradt az elmúlt egy hónapban, a választókorú népesség 35 százaléka támogatja – 2,8 millió fő.

A Jobbik nyáron át tartó lassú visszaesése megállt, az augusztusi 11-ről egy kicsivel emelkedett a támogatók aránya, 12 százalékra – ez az arány közel 1 millió szimpatizánst jelent.

A Demokratikus Koalíció tábora valamelyest kisebb lett, 12 százalék volt, most 11 százalék – jelenleg nagyjából 900 ezer támogatójuk van.

A sorban az MSZP következik, a múltkorival azonos, 5 százalékos – 400 ezres – táborral.

A Momentum legutóbb 5 százalékon állt, most 4 százalékos – bő 300 ezer támogatójuk van.

Az elmúlt hónapok tapasztalata, hogy a Fidesz-KDNP, illetve a hat együttműködő ellenzéki párt közös listáját szinte azonos arányban támogatják, az eltérések statisztikai értelemben nem számottevőek. Most szeptemberben az ellenzéket a teljes népesség 38 százaléka támogatja, a kormánypártokat 37 százalék.

Ha a választáson való részvételüket biztosra ígérőket és már elköteleződött szavazókat vesszük alapul, akkor körükben mindkét politikai oldal 49-49 százalékra számíthatna.

Nemcsak a támogatottsági arányok, hanem az emberek várakozásai is eldöntetlen politikai csatározást jeleznek. A Fidesz-KDNP győzelmét 39, az ellenzékét 38 százalék prognosztizálja, 23 százalék bizonytalan a végeredményt illetően. 

Forrás: telex
Címlapkép: Pixabay

Football news:

Alba Pro 1:0 with Dynamo: I gave Pique a pass-candy. Barcelona approaches the clasico in a good mood
Barcelona played for zero for the first time in this Champions League draw
Sulscher before Atalanta: A big match. I talked to the players about it, they will get started
Pavel Nedved: Juve is very close to extending the contract with Dybala. We hope he will play with Inter
Mourinho on Newcastle: I am not leaving Roma, I will not leave my players
Infantino about the World Cup every 2 years: It is difficult to accept innovations in things that have been unchanged for 100 years. Our goal is to make football better
Miranchuk will start Atalanta's 6th match in a row in reserve