Hungary

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Sir Alex Ferguson, Karl-Heinz Rummenigge és Gary Neville sem rajong a sorozatért.

Több jelenlegi és korábbi edző, játékosok fogalmazott meg bírálatot a kontinens 12 topklubja által életre hívott és a tervek szerint jövőre induló a labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) létrehozásával kapcsolatban.

Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője bízik a tucatnyi alapító közé tartozó klubban.

"Azért vagyok itt, hogy a legnehezebb sorozatokban szerepeljek a Chelsea-vel" - fogalmazott a német szakember, aki elárulta, hogy mindössze vasárnap óta tudott a tervről.

Az Atlético Madrid trénere, Diego Simeone is hangsúlyozta, hogy abban a sorozatban vezeti majd együttesét, amelyben szükség lesz rá.

A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) szerint viszont a Szuperliga helyrehozhatatlan károkat okozhat. A szervezet szerint a játékosokat továbbra csak eszközként használják a tárgyalások során.

A FIFPro közölte, hogy határozottan ellenez minden olyan intézkedést, amely a futballisták jogait akadályozná, így a nemzeti csapatokból való kizárást is.

A spanyol élvonal és a Bajnokok Ligája spanyolországi közvetítési jogait birtokló Mediapro vállalat vezetője szerint a Szuperliga ügye nem vihető sikerre, miután a nemzetközi televíziós társaságoknak 2024-ig szerződésük van az UEFA-val, márpedig ebből egyik vállalat sem fog kilépni. Jaume Roures meglátásai alapján a jelenlegi helyzet mindössze nyugtalanságkeltésre alkalmas. Eközben számos korábbi játékos és edző fogalmazott meg éles kritikát a tervezettel kapcsolatban, akárcsak az érintett klubok szurkolói.

Leginkább a Manchester Unitedtől és a Liverpooltól undorodom" - fakadt ki Gary Neville, a Manchester United korábbi jobbhátvédje, aki az érintett brit klubok azonnali megbüntetéséért szólalt fel.

Az MU korábbi menedzsere, Sir Alex Ferguson szerint a "szakadár" együttesek az európai klubfutball hetvenéves történelmével mennek szembe.

A Liverpool drukkerei például szégyenről írtak az Anfield közelében kifeszített transzparensen. "RIP LFC 1892-2021" - állt a molinón.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke közölte, nem hisz a Szuperliga gazdasági célkitűzéseiben.

Nem gondolom, hogy megoldja a klubok anyagi problémáit, amelyeket a koronavírus-járvány okozott. A mi klubunk nem vett részt a Szuperliga eltervezésében, mert meggyőződésünk, hogy a futball jelenlegi helyzete komoly alapokat biztosít" - jelentette ki a bajorok ügyvezetője, hozzátéve, üdvözli az UEFA által bejelentett BL-reformot, benne a versenynaptár kibővítésével.

Vasárnap derült ki, hogy Európa és a világ leggazdagabb és legjelentősebb futballklubjai megállapodtak egy európai klubverseny létrehozásának tervéről, amely ha megvalósul, felborítja a globális futball struktúráit.

A Szuperligát hat angol - Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City -, három olasz - Juventus, AC Milan, Internazionale - és három spanyol - Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid - sztárklub hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

Az UEFA súlyos szankciókat helyezett kilátásba és közlése szerint minden erejével igyekszik megakadályozni az új bajnokság elindulását. A Szuperliga ellen szót emelt már a nemzetközi szövetség (FIFA), de Orbán Viktor, Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is kritizálták a tervet.

Football news:

Zinedine Zidane: Hazard has to play, he has to get his confidence back. He has to rebuild the old version of himself
Gary Lineker: It was the weakest Real I've ever seen. Chelsea are better by a million miles
Iniesta believes that Barcelona will take La Liga: They are able to win all the remaining matches
Chelsea Tuchel vs top coaches: 7 wins, 1 draw, 1 goal conceded
Chelsea have reached the Champions League final all three times after changing their coach during the season
Chelsea surpassed Real Madrid. Everything went wrong for Zidane. Mijatovic about 1/2 of the Champions League final
Marez, Dias, Kante and Havertz are competing for the title of player of the week in the Champions League