logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Görög Márta szeret közösségben dolgozni és közösséget építeni, először lett női vezetője az SZTE jogi karának

Július elsejétõl új dékánja van a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának. Az új vezetõ sok mindenben „leg"-nek mondhatja magát: õ az elsõ nõi vezetõ, nagy valószínûséggel a legfiatalabb dékán, és a legfiatalabb professzori kinevezést kapott nõ is a jogi karon. Megtudtuk, Kiskunfélegyházán nõtt fel, matematika–fizika fakultációs volt a gimnáziumban, sokáig orvos akart lenni, ám késõbb ezt az elképzelését elvetette. Úgy fogalmazott már az elsõ napokon magával ragadta a jog szépsége, belsõ logikája. Elsõévesként elkezdett nyaranta, majd késõbb a szorgalmi idõszakban is gyakornokként dolgozni, mindezek mellett köztársasági ösztöndíjas volt, tudományos munkát végzett. – Az öt év alatt végig ügyvédnek készültem, ám 1998-ban felajánlott az akkori dékán egy doktorandusz állást. 21 éve történt ez, azóta az egyetem számos területén megfordultam már, ezek mind támogatták a fejlõdésemet – magyarázta.
Görög Márta a tradíciók megtartása mellett a kor kihívásait követõ jogi kart hozna létre. FOTÓ: KARNOK CSABA
Görög Márta a tradíciók megtartása mellett a kor kihívásait követõ jogi kart hozna létre. FOTÓ: KARNOK CSABA
Görög Márta 2005 óta vezeti az SZTE Alma Matert, majd az Akadémia kiváló ösztöndíjasai között Bolyai Klubot hozott létre; az ország magánjogászainak az egyesületét vezette elnökként az elmúlt három ciklusban. 2016 óta a kar Civilisztikai Tudományok Intézetének vezetõje, emellett az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság tudományos titkára. A beszélgetés során többször is hangsúlyozta, szeret közösségben dolgozni, közösséget építeni, dékánként is ez az elsõdleges célja. – Egy olyan 21. századi jogi kart szeretnék kialakítani, amely a digitalizációra, a technológia gyors változására, a demográfiai változásokra, mint nemzetközi trendekre reagálva építkezik a kar kiválóságára. A fejlesztési koncepció érinti mind a kutatást, mind pedig az oktatást. Olyan komplex, tudományterületeken átívelõ kérdésekkel is foglalkozunk, mint például a mesterséges intelligencia, a tudástranszfer, s az egyes kutatási területeken elért eredményeinket kívánjuk az oktatás keretében hallgatóinkkal megosztani. – fogalmazott Görög Márta.

Emellett nemzetközi láthatóságukat is fejlesztené, vagyis a külföldi hallgatók számának növelése is céljuk. Mindehhez szervezetfejlesztési és infrastrukturális változásokra van szükség. Utóbbit nagy valószínûséggel jövõre kezdik, pályázati forrásból teljesen felújítják a kar épületét.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO