Hungary

Házhoz jönnek a roma hősök

Most mindez kiderül a Roma hősök program részeként megvalósuló Nemzetközi Roma Színházi Fesztiválon. A világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját negyedik alkalommal rendezi meg a Független Színház Magyarország – a járványhelyzet miatt ezúttal az online térben.

Célunk, hogy minél több roma hőstörténetet és a roma színház sokszínű értékeit bemutassuk. Az egész világ nehéz időszakot él meg, amikor még inkább szükségünk van hősökre

– hangsúlyozta Balogh Vivien, a társulat kommunikációs vezetője.

A seregszemlén szerdáról szerdára mutatkoznak be roma társulatok nálunk korábban nem látott előadásokkal. Idén nyolc romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és hazai produkció látható, amelyek a túlélés és boldogulás témakörét járják körül.

Az elmúlt évszázadokban roma, cigány és traveller közösségek, ha valamit alaposan megtanultak ezen a kontinensen, akkor az a váratlan helyzetekre való gyors reagálás és alkalmazkodás. Az idei fesztivál hívószavai a túlélés és a boldogulás. Ahogy mindenki másnak a pandémia időszakában, úgy nekünk is bőven van erről mondanivalónk, ami könnyen lehet, hogy számos ponton azonos a nézők megélt élményeivel és tapasztalataival. Bízunk abban, hogy a drámák erőt és hitet adnak a nézőknek a mindennapokhoz

– mondta Balogh Rodrigó, a fesztivál főszervezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

A társulat saját darabot is bemutat. A Falunap – Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra! alcímet viselő – előadása október 28-án este 7 órától látható, utána pedig közönségtalálkozó is lesz a virtuális térben.

A darabban szereplő Lápos bármelyik falu lehetne ma Magyarországon: a napi megélhetésért küzdő, jobb és rosszabb, de mindenképpen szerethető lakosokkal. A történet szerint városi nyomorturisták látogatnak el az évente megrendezett falunapra, ahol a szegényes, de leleményes falucska ünnepnapján túl igazi emberi tragédiákba is belebotlanak.

Mennyi esélye lehet itt egy gyerekét egyedül nevelő cigányasszonynak, munkalehetőség nélkül? Hol a remény, amikor a legnagyobb jó szándék is csak ellenünk fordítja a számunkra fontos embereket? Mi kell ahhoz, hogy a gátlástalanság útjára lépjünk, amikor már végképp nincs kiút? Hol a határ emberség és embertelenség között? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ a nézők.

A hazai előadásokat képzett kortárs trénerek és fiatalok workshop formájában népszerűsítik, amely már egyetemi kurzusok részét is képezi. A bemutatott alkotásokból pedig megjelentették a világ első roma drámakötetét, valamint az alkotók portréiból fotótárlat készült.

Aki pedig látni akarja a darabokat, annak nincs más dolga, mint kényelmesen elhelyezkedni nappalija foteljében és beengedni otthonába a roma hősöket, akik december 9-ig minden szerdán meglepik majd történeteikkel.

Football news:

Zidane on Maradona's death: a Huge loss for the world at large. He was unique
22 teams will participate in the FIFA Arab Cup. The tournament will be held in 2021
Ronaldinho on Maradona: Rest in peace, my idol. Wizard of wizards!
For the first time in 17 years, Liverpool did not score a goal in a home Champions League game
Villas-Boas suggested that in memory of Maradona to withdraw the 10th number from circulation in all teams
Vatican on Maradona: the Pope remembers him in prayer and remembers their meetings with love
Flick about 3:1 with Salzburg: Very happy with Bayern's performance. Neuer-world-class goalkeeper