Hungary

Házhoz szállított kajákat tesztelt a Nébih, több étel is szennyezett volt

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába. A laboratóriumi eredmények alapján három vendéglátóhelyen helyszíni ellenőrzést végeztek a hatóság emberei. Egy hely működését ideiglenesen felfüggesztették.

Az elmúlt hónapokban a járvány miatt jelentősen megnőtt az étel-házhozszállítással is foglalkozó éttermek száma, és a vásárlók részéről is egyre nőtt az igény az internetes rendelések iránt. Ezért a Nébih termékteszt oldala, a Szupermenta most a házhozszállítással foglalkozott. Öt termékkategóriában tesztelt, melyek közül pizzákat, tésztákat, frissensülteket, hamburgereket, valamint a távol-keleti konyha leveseit kínáló öt-öt, már nagy rutinnal rendelkező étterem készétele került a virtuális kosarába.

A Nébih laboratóriumában mért eredmények alapján a dobozokról vett tisztasági törletminták nem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést a csomagoláson. Az ételekből szúrópróba-szerűen vizsgált idegen fajfehérjéket kiszűrő vizsgálatok is megfelelő eredménnyel zárultak.

Három ételnél azonban a laboratóriumi vizsgálat szennyezettséget jelző mikroorganizmust mutatott ki.

Ebből egy frissensültben Escherichia coli baktérium volt, két esetben pedig magas Coliform és mikroorganizmus számot állapítottak meg. A három szennyezett, problémás étel vizsgálati eredményei alapján az érintett cégeknél a hatósági felügyelők helyszíni ellenőrzést tartottak.

Ezek közül egy esetben szükség volt a tevékenység azonnali felfüggesztésére. Mindhárom vállalkozással szemben hatósági eljárás indult, egy hely figyelmeztetést kapott, két esetben pedig bírságoltak a hatóság emberei.

Az ellenőrzés során megnézték a weboldalakon, alkalmazásokban lévő tájékoztatókat, az ételekhez tartozó információkat is. Hat kiszállított étel allergén tartalmáról semmiféle információt nem kaptak.

Sem a megrendelés előtt a weboldalon nem szerepelt erre vonatkozó tájékoztatás, sem kiszállításkor nem volt az ételen annak allergén tartalmára utaló jelölés.

Az érintett vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult. A konkrét márkák megnevezésével és fotókkal ellátott részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Football news:

Atalanta have signed the striker of PSV Lammers'
Suarez arrives for Barcelona training despite talks with Atletico
Morata passes medical at Juventus
Simeone plays a key role in the transfer of Suarez to Atletico
The Agent Of Gareth Bale: In real Life, Gareth was treated differently. I hope there will be no question of a return
Micah Richards: People write: Richards only works live because of BLM. I achieved this through hard work
The former Director of Barca: Martino said Messi: I know that if you call the President, he will throw me out