Hungary

Hvg.hu: Tóth Csaba visszalépése mögött más is állhat, nem csak a "nemtelen támadások"

Az országosan a legmagasabb részvételi arány nem kedvezett az előválasztáson Tóthnak a lap szerint, ugyanis Hadházy Ákos messze népszerűbb nála, és már nyerésre állhatott.

A hvg.hu cikke szerint az ellenzéki előválasztástól hétfőn visszalépő Tóth Csaba zuglói szocialista országgyűlési képviselő döntése mögött nem csak azok az okok lehetnek (nemtelen támadások), amiket Tóth felemlegetett. A lap szerint a belső mérések és a magas előválasztási részvételi arány abba az irányba mutatott, hogy a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt által támogatott Hadházy Ákos állt már inkább nyerésre a körzetben, ez pedig befolyásolhatta Tóthot a visszalépésben.

Hvg.hu: Tóth Csaba visszalépése mögött más is állhat, nem csak a "nemtelen támadások"

Fotó: Facebook/Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője

Tóth Csaba mögül az előző napokban a szocialistákon kívül a többi jelölőszervezet és párt kiállt, miután egy olyan ügy került elő Hadházy jóvoltából, amely szerint Tóth érdekelt egy alapítványon keresztül egy százmilliós budafoki ingatlanban, ám ez nem szerepel a vagyonnyilatkozatában.

Tóth Csaba hétfőn a lemondása bejelentésekor kérdésekre nem válaszolt, csak felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben "nemtelen támadásokat", mendemondákat" emlegetett, valamint azt, hogy "besározták" a nevét, és az őt támogató pártok "elárulták".

A lap úgy értesült egy, az ellenzéki előválasztásra rálátó szocialista forrásától, hogy Tóth esélyei már a pártok kihátrálása előtt sem volt túl jó, több szavazat érkezett Hadházyra. Ez utóbbit onnan tudták a források, hogy az előválasztáson lehet hallani a beszélgetésekből, ki kire adja a voksát, de van, hogy a szavazóbiztosok orra előtt szavaznak az emberek. Emellett a magasabb részvételi arány sem kedvezett Tóthnak, mivel véges volt a támogatottsága a kerületben, hiába mozgósított jól. 

Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, országosan a legmagasabb a részvételi arány a Budapest 8-as egyéni választókerületben (mely Zuglót fedi le), és Tóth csak azért tudott 2014-ben és 2018-ban is nyerni, mert nem indult ellene erős ellenzéki kihívó – ám Hadházyval ez megváltozott.

A lap szerint korábbi belső felmérések is azt igazolták, hogy Hadházy népszerűbb volt a lakosság körében Tóthnál, utóbbi hiába adta le 2 óra alatt a szükséges számú ajánlószelvényt az előválasztás elején, Hadházy többet gyűjtött össze.

Tóth Csaba visszalépésével Hadházy maradt a körzetben az egyetlen ellenzéki jelölt, így már csak rá lehet szavazni. Hadházy azt szeretné, ha összeszámolnák, kettejük közül ki hány szavazatot kapott.

Forrás: hvg.hu

Football news:

Mourinho is one of the candidates for the post of Newcastle coach. The Saudis believe that he will improve the image of the club
Sulscher on Rashford's social activities: Now he should prioritize football
The Prince of Cambodia refused to acquire Saint-Etienne
Dani Alves: If Barcelona thinks they need me, it's a matter of one call. I can still be useful
Lewandowski wants to move to Real Madrid. He will ask Bayern for a transfer (As)
Sarri about the calendar: Football is no longer a sport, but a show from which they are trying to squeeze as much money as possible
Calvert-Lewin is Arsenal's main target for the summer. Lacazette and Nketiah will leave for free