A szerdai kormányülésen értékelte a kabinet a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben rendelkezésre álló adatokat, az ezek nyomán hozott döntésekről pedig a Kormányinfón számolnak be csütörtökön délelőtt.

Gyorsítás kell

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy gyorsítani kell a megbetegedések miatt kieső pedagógusok táppénzének a kifizetését. 

Nem fog változni a választókerületi térkép

A választókerületi térképen csak az ellenzék egyetértésével módosít a kormány - mondta kérdésre Gulyás. Volner esetében egy ellenzéki javaslatot támogattak a kormánypárti képviselők. 8 millió választóból 35 500 támogatóra van szükség, hogy valaki országos listát állítson. 

Szervezettebb lehet a kórházak irányítása

Világos felelősségviszonyok és világos hierarchia kell az egészségügyben - mondta kérdésre Gulyás. A kórházigazgatóságok szervezettebb irányítást hozhatnak. Korrekt és méltányos szabályozást sikerült elfogadni, így amíg nem rendezik az orvosi jogviszonyról szóló rendeletet, addig is a megemelt fizetéseket kapják majd - tette hozzá. 

961 ember van intenzív osztályon

961 embert ápolnak intenzív osztályon a koronavírus-járvány miatt - mondta kérdésre Gulyás. 

Csak így lehet túljutni a nehéz helyzeten

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a kormány értelemszerűen jövőre megpróbálja csökkenteni az államadósság szintjét, de most van egy gazdasági válsághelyzet, és ezen csak beruházások öszötnzésével lehet túljutni. 

A magyar pénzügyi finanszírozás 2022 végéig biztosított

A magyar pénzügyi finanszírozás 2022 végéig biztosított - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Kimondott árfolyamcélja nincsen a kabinetnek. 

Nem döntöttek a sípályák kinyitásáról

A hazai sípályák kinyitásáról nem született döntés még, de mérlegelni kell, hogy Európában a betegség ilyen helyekről terjedt el - mondta egy kérdésre Gulyás. A kormányfő többször is közölte, hogy senki ne tervezzen külföldi síelést. 

Nem a korábbi tapasztalatok alapján kell ítélni

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az új amerikai adminisztráció esetében nem a korábbi tapasztalatok alapján kell ítélni. 

Nincs jövőre ilyen terv

2021-re nem tervezi a pártok állami támogatásának a megvágását a kormány - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Hatékony fellépés a kamupártok ellen

Gyermeke csak egy férfinek és nőnek lehet - mondta kérdésre Gulyás. A választási törvény módosítása kapcsán Gulyás kijelentette, hogy azért támogatták, mert hatékonyabb lépés a kamupártok elleni küzdelemben. Az ellenzék számára sem sérelmes, mivel egyébként is együtt akartak indulni - tette hozzá. 

Eddig nem kellett Palkovicsnak lépnie

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ITM vezetője egyelőre nem élt azon jogával, hogy ellenséges külföldi felvásárlás ellen fellépjen. 

Mindenkit tesztelnek az oktatási intézményekben

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az oktatási intézményekben nemcsak a pedagógusokat tesztelik, hanem minden dolgozót. Indokolt a táppénzszabályokat egyszerűsíteni az oktatási intézményekben. Aki ma iskolában pedagógusként dolgozik, az minden bizonnyal ott kapta el a betegséget, így jár neki a 100 százalékos táppénz. Ilyen irányú módosítást tervez a kabinet. 

Gulyás: A Momentum minden internacionalista lépést támogat

Több százmilliárdos támogatása lesz az uniótól Magyarországnak 2021-ben is, valamint a költségvetés működőképes. A korábban elfogadott költségvetési bázison az uniós források egy része elérhető lesz - tette hozzá. Mivel a Momentum minden internacionalista lépést támogat, ezért a magyar közbeszerzési szabályok az uniós szabályokat követik, ezért érthetetlen a legutóbbi kijelentésük egyes személyek kizárásáról - mondta Gulyás. 

Az időseket nem korlátozza a vásárlási sáv

Az időseket nem korlátozza a mostani vásárlási sáv - mondta kérdésre Gulyás. Teljesen világos, hogy ez a vírus életveszélyt az idősekre és a krónikus betegséggel rendelkezőkre jelent - tette hozzá. Értelemszerűen ez a vásárlási sáv másoknak jelenthet nehézséget, de tudomásul kell venni, hogy a járványhelyzet áldozatokat kíván. 

A járvány kezdete óta 15 egészségügyi dolgozó halt meg

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy Magyarország azokkal fog együttműködni az USA-ban, akik a hivatalosan megválasztott vezetők, bízik benne, hogy a jövőben is jó lesz az együttműködés. A kormány dolgozik a táppénzszabályok változtatásán a karanténszabályok miatt, főleg ha kisgyerek is érintett. Az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőződött meg, és 15-en haltak meg március óta - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

BKV-busztender: Nyílt és leplezetlen korrupció

Nincs olyan nemzetközi támadás, aminek a magyar ellenzéki pártok ne válnának örömmel a részeivé - mondta Gulyás Gyurcsányné legújabb akciójáról. A korrupciónak egy olyan nyílt és leplezetlen formája, ami teljesen vállalhatatlan - mondta Gulyás a BKV gyanús busztenderéről. 

A hatékonyság érdekében teszik ezt

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a célzott tesztelések  eredményének fényében döntenek a továbbiakról. A védekezés hatékonysága érdekében irányítja a veszélyhelyzetben a kórházakat a belügyminiszter. 

Jó elmozdulás, de ez egyelőre kevés

A bírósági jogorvoslat jó elmozdulás a német javaslatban, de egyelőre nem tisztázott, hogy ez mire vonatkozna - mondta Gulyás, de szerinte ez egyelőre kevés. Nincs szándék a további szigorításra, és így is döntött tegnap a kabinet. Azonban a jelenlegi vírushelyzetben bármi elképzelhető, lehet, hogy könnyítés, lehet, hogy szigorítás lesz a fejlemények tükrében – mondta Gulyás.