Hungary

Jött az aszteroida, és megváltoztak a dzsungelek

Megváltoztatta a trópusi esőerdők szerkezetét egy 66 millió évvel ezelőtti aszteroidabecsapódás – állapította meg Kolumbiából származó fosszíliák alapján egy nemzetközi kutatócsoport. A becsapódás előtt az esőerdőket nyitott lombkorona jellemezte.

A Föld történetének ötödik tömeges fajkihalása 66 millió évvel ezelőtt következett be, amikor meteorit csapódott a Mexikói-öbölbe. A katasztrófa hatására nemcsak a dinoszauruszok és számos más állatfaj halt ki, de a trópusok növényfajainak 45 százaléka is eltűnt.

Több ezer kolumbiai levél- és pollenfosszília segítségével a tudósok azt vizsgálták, hogyan változtak a trópusi esőerdők a tömeges fajkihalás nyomán. Eredményeikről a Science című tudományos folyóiratban számoltak be – közölte a Freiburgi Egyetem.

Az esőerdők azelőtt nagyrészt sáfrányfélékből és virágos növényekből álltak, de az ökoszisztéma részét képezték a tűlevelűek, például a kaurifenyő és a délfenyő (araukária) rokonai.

A tanulmány vezető szerzője, Monica Carvalho, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet és a kolumbiai Universidad del Rosario munkatársa abból indult ki, hogy a fák lombkoronája a mai trópusi esőerdőkkel ellentétben nem alkotott sűrű, nehezen áthatolhatatlan ernyőt. Akkoriban alig voltak nitrogént megkötő hüvelyes növények, amelyek ma nagy számban megtalálhatók a trópusokon.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude