Hungary

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Az író-tévés ezt a Facebook-oldalán jelentette be.

„December 1-én lett volna új könyvem ünnepélyes bemutatója a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az eseményt a PIM YouTube csatornáján és Facebook oldalán követhették volna az érdeklődők. Megtisztelő lett volna számomra a magyar irodalom szentélyében beszélgetni a könyvemről, de az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt úgy döntöttem, lemondom a könyvbemutatót” – írja Kepes.

Hozzáteszi, hogy számára a magyar irodalom és művészet progresszív vonulata az emberségről, a megértésről, a tisztességről, az európai gondolkodásról szól.

„A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni. A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet” – zárja sorait.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, mint írtuk, az Origón írt publicisztikájában többek között Hitlerhez hasonlította Soros Györgyöt, a liberális, azaz szabadelvű embereket pedig a nácikhoz.

A publicisztikát elítélte a Mazsihisz, az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, Köves Slomó ízléstelennek és méltatlannak nevezte az írást.

Az írás megjelenése után Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte el Demetert, Bajnai Gordon és a DK pedig lemondásra szólította fel a PIM főigazgatóját.

Demeter Szilárd később törölte a posztot, majd az egész Facebook-oldalát.

Hétfőn reggel V. Naszályi Márta polgármester jelentette be, hogy az I. kerületi önkormányzat felmondja a szerződést a PIM-mel.

Múlt hét vasárnap több mint 160 aláíróval petíció is indult, amelyben lemondásra szólítják fel Demeter Szilárdot, a kezdeményezés aláírói között olyan nevek szerepelnek, mint Bodó Viktor, Dés László, Falus Ferenc, Gálvölgyi János, Geszti Péter, Herczeg Zoltán, Iványi Gábor, Jávor Benedek, Krusovszky Dènes, Parti Nagy Lajos, Spíró György vagy Závada Pál és Závada Péter.

Karácsony Gergely főpolgármester szintén csatlakozott a petícióhoz.

A teljes névsor itt olvasható.

Football news:

Chelsea have sacked Lampard
Sergi Roberto can recover for the game with Athletic on January 31. He missed more than 2 months
Giggs on Bruno and Cantona: There are similarities, but Eric has 4 Premier League titles and a Cup. This is an indicator
Hertha legend Dardai will once again take over as head coach of the team
Tuchel will take charge of Chelsea
Okko Sport will show all the remaining matches of the Italian Cup this season
Lampard will be sacked by Chelsea in the near future. I can announce today