logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary
An article was changed on the original website

Kétezren tüntettek Moszkvában a hamisan megvádolt újságíró, Ivan Golunov mellett

Mintegy kétezer ember tüntetett Moszkvában Ivan Golunov, oknyomozó újságíró hamis megvádolása miatt, írja az MTI.

A demonstráción elfogadott petíció aláírói azt követelik, hogy vizsgálják ki az újságíró elleni törvénytelen fellépést, és vonják felelősségre az abban szerepet vállaló rendőröket. Azt is követelik, hogy enyhítsék a kábítószer vásárlásáról és birtoklásáról rendelkező törvényeket, és dolgozzanak ki a rendőrök és az újságírók nyilvános rendezvényeken való magatartására vonatkozó szabályokat. Bár a szervező moszkvai újságíró szövetség Golunovot is meghívta a tüntetésre, nem ment el.

A 36 éves újságírót június 7-én vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, olyannyira, hogy utána kórházba kellett szállítani. Azt állították, hogy négy gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában, és a lakásában is volt egy csomagnyi kábítószer. 

A szakértői vizsgálatokból viszont később az derült ki, hogy sem az újságíró kezén, sem a szervezetében nem találtak kábitószerre utaló nyomot. A lefoglalt csomagokon pedig Golunov ujjlenyomatai helyett más emberekről származó DNS-nyomokra bukkantak a vádlott jogi képviselője szerint. 

Végül minden vádat ejtettek, és kedden kiengedték az újságírót a házi őrizetből. Vlagyimir Putyin már két rendőrtábornokot leváltott, és vizsgálat indult a hamis bizonyítékokat Golunov dolgai közé becsempésző rendőrök ellen is.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanú, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni a Meduza.io okonyomozó újságíróját, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt, amelyben a szálakat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) magas rangú vezetői mozgathatják.

Hétfőn "Mi vagyunk Ivan Golunov" feliratú, egyforma, plakátszerű címlappal jelent meg az orosz Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK című gazdasági napilap, szerdán pedig nagyjából 1200 ember tüntetett engedély nélkül az orosz újságíró mellett. A rendőrség mintegy félezer embert, köztük egy ellenzéki politikust és külföldi újságírókat is őrizetbe vett ezután, a mostani tüntetés azonban atrocitások nélkül zajlott.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO