Hungary

Kiderült, mi állhat az arany drágulásának hátterében

Közel három hónapos csúcsra emelkedett kedden az arany árfolyama, ahogy a globális befektetők egyre jobban aggódnak az amerikai infláció megugrása miatt.

Kezdenek visszatérni az inflációs félelmek a világgazdaságba, és ez az arany árfolyamát is megemeli. Az arany ugyanis hagyományosan menedékeszközként funkcionál, például az erősödő infláció ellen – írja a Mining.com.

Jelenleg elsősorban az amerikai infláció fokozódásától tartanak a befektetők, aminek következtében az amerikai piacon a júniusi szállítású határidős aranyjegyzés fölpattant az unciánkénti 1834 dolláros szint fölé.

Mindeközben az amerikai kötvénypiacon is érezhető, hogy a befektetők elkezdtek készülni az inflációs emelkedésére. A szintén menedékeszközként funkcionáló állampapírok piacán a hozamok mozgása arra utal, hogy a befektetők 2006 óta nem látott inflációs megugrásra számítanak a következő öt évben.

Újra vonzó lett az arany a befektetők szemébenForrás: Shutterstock

A növekvő inflációs várakozások okai között a nyersanyagárak emelkedése, a jövőbeni lendületes gazdasági növekedés, valamint a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellen hozott élénkítő intézkedések inflációs hatásai állnak.

Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint az emelkedő inflációs várakozásokat a piac már jelentős részben beárazta az elmúlt időszakban. Ezt támasztja alá, hogy az arany árfolyama például a 200 napos mozgóátlaga (1850 dollár) alatt áll. Vagyis a következő időszakban az aranypiacon is rendkívül izgalmas lesz, hogy a hivatalos inflációs adatok mennyire támasztják majd alá az elemzői és befektetői várakozásokat.

Football news:

Zinchenko about 2:3 with the Netherlands: It hurts to miss in the last minutes, but this is football
Dumfries about 3:2 with Ukraine: The most beautiful goal of my career, but not my best game
I saw the best Euro match with my own eyes. Ukraine respect for the character, the Netherlands-for the power and class
My mother didn't eat in the evenings because she left everything to us. New England star Calvin Phillips
Wijnaldum celebrated a goal for Ukraine in the style of van Dijk. He has already done so-constantly supports a friend
Andriy Shevchenko: Ukraine has found the strength to change the course of the game, to go on the attack. The team showed itself very well
Yarmolenko about 2:3: The Netherlands is one of the best teams in the world. But it was not a one-goal game