Hungary

Kína korlátozza a ritkaföldfémek exportját

December elsejétől életbe lépett a törvény, melyet Pekingben egyértelműen fegyvernek szánnak az USA-val folyó kereskedelmi háborúban. Egyelőre ennek nem lesz hatása az exportra - írja a pekingi Global Times, de ez változhat.

A ritkaföldfémek árai máris megindultak felfelé, mert a piac felkészül arra, hogy Peking visszafoghatja az anyagok exportját, amelynek egyik legfőbb importőre épp az Egyesült Államok. Az elektronikai ipar mellett a hadiipar is sokat használ fel ezekből - figyelmeztet a Global Times arra utalva, hogy az USA-ban és másutt rakétákba és tankokba is beépítenek ritkaföldfémeket.

Nagyobb a kereslet, mint a kinálat - erre mutat rá egy magát megnevezni nem kívánó menedzser, aki Kancsouban mágneseket gyárt ritkaföldfémekből. "Július óta nagyon megnőtt a kereslet a mágneseink iránt, de nem tudunk eleget gyártani, mert a piacon nincs elég ritka földfém. Emiatt lehet csökkenés az exportban is, de drasztikus visszafogás nem várható, mert Kína betartja a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályait" - fogalmazott.

A december elsejétől érvényes törvény egyertelműen az USA ellen irányul: "Amerika számára értelmetlen vállalkozás, hogy kínai ritkaföldfémeket chipgyártáshoz használja fel, amelyeket azután nem enged a Huaweinek eladni" - vázolja fel a helyzet ellentmondásosságát a fémek kereskedelmével foglalkozó kamara korábbi alelnöke. Csou Sucsienn utalt rá: nyilvánvalóan megtorló akcióról van szó Trump kereskedelmi szankcióival szemben.

A ritkaföldfémek stratégiai szerepéről ebben a cikkben olvashat bővebben:

Az új törvény nemcsak a ritkaföldfémekre vonatkozik, hanem sok olyan technológiára is, amelyeket a hadiipar is felhasznál. Minden ilyen esetben különleges kormányzati export engedély kell. Ha pedig valaki megszegi a törvényt, akkor tízszeres büntetést fizet.

Az exportengedélyek kiadása teljes mértékben Peking politikájától függ - hangsúlyozza a Global Times arra utalva, hogy Bidennek nyilvánvalóan számolnia kell majd ezzel is, ha megpróbálja helyreállítani az USA és Kína Trump által megtépázott kapcsolatait.

Football news:

Liverpool and PSG offered contracts to Alaba, but the player chose Real Madrid. He dreamed of playing for Madrid
I believe in Zlatan. Ibrahimovic asked about Milan's chances of winning the Scudetto
Man City have yet to offer Aguero and Fernandinho contract extensions
Frank Lampard: Chelsea do not have Hazard, who accounted for 50% of goals and assists, and Diego Costa with 30 goals for the season
Let See ten Mangalica and we win the Champions League. The Milan newcomer was a nightmare for Messi, quarreled with Pep and was a favorite of Allegri
Real Madrid can sign Aguero, Giroud or Milik after Jovic's departure
Chelsea spent the most in Europe on transfers in 2020. Manchester United - 2nd, Man City-3rd