Hungary

Koronavírus: ezekből a tünetekből már az elején látszik, kiket fenyeget súlyosabb lefolyás

A betegség rosszabb kimenetelére utalhat, amennyiben emésztőrendszeri tünetek, hasmenés, hányás, gyomortáji fájdalom is megjelennek a SARS-CoV-2 fertőzötteknél - idézi amerikai gasztroenterológusok virtuális találkozóján elhangzottakat az Orvostovábbképző Szemle online kiadása.

Miközben a SARS-CoV-2 eredetileg a nevében foglaltak szerint légzőszervi betegség, ma már tudjuk, hogy számos szervrendszert - köztük a gyomor- bélrendszert - is megtámadja, és nem egyszer azokban is maradandó, vagy lassan múló károsodásokat okoz - emlékeztet szemléjében a portál.

Egy pennsylvaniai kórház orvosa, Subash Ghimire 38 olyan vizsgálatot (8400 beteg) elemzett utólag, melyekben Covid-19-es betegek emésztőrendszeri tünetei szerepeltek. Kiderült, hogy amennyiben hasmenésük volt, súlyosabb betegség volt várható. A hasmenéses beteg vírusterhelése valószínűleg nagyobb, ami a vírusra adott fokozott szisztémás válaszhoz és nagyobb fokú légzőszervi komplikációkhoz vezet. Megállapítása szerint a fokozott kockázatú betegek felismerése a megfelelő kezelés mielőbbi megkezdése érdekében fontos.

Darbaz Adnan egy chicagói Covid-19 központban kezelt 921, igazoltan SARS-CoV-2 pozitív beteg elektronikus kórlapját értékelte. A betegek 22,4 százaléka mutatott a fertőzés kezdetén legalább egy emésztőrendszeri, leggyakrabban a hányinger/hányás formájában jelentkező tünetet. Ezek a tünetek független kapcsolatban voltak a betegség rosszabb kimenetelével, és az ilyen betegek nagyobb arányban szorultak kórházi felvételre illetve intenzív terápiára.

Megfigyelte, hogy többféle emésztőrendszeri tünet esetén növekszik a súlyos következmények valószínűsége a gyomor- béltünetekkel nem rendelkező covidosokhoz képest, amit az orvos szerint a felvételre váró betegek fontossági sorrendjének megállapításánál azonnal figyelembe kell venni.

További részletek itt olvashatók.

Football news:

Barcelona will not let go in January. The goalkeeper is Interesting to Arsenal
At the beginning of the Atalanta more goals than matches in the start. We explain how he and Gasperini get used to each other
Ex - Liverpool defender Flanagan is close to a move to Poland's Jagiellonia
Rodgers on 2-0 with Southampton: Should have scored more. Leicester are 2nd in the Premier League
Real Madrid may call up Castilla's top scorer Hugo Duro due to Jovic's departure
Covid at Ruiz's. The midfielder will not play for Napoli against Juve in the Italian Super Cup
Lampard on Hudson-Odoi: Callum is in great shape and will definitely get playing time