Hungary

Közel 100 millió forintos bírságot kaptak jogsértő tévéműsorok

A versenyhatósági vizsgálat jogsértőnek találta az Ékszer TV járvány elleni védőeszközöket (maszkokat, kézfertőtlenítőt, vitaminokat) árusító műsorait. A versenyhatóság 85 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra - adta hírül közleményében a Gazdasági Versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta vizsgálatát, amelyet az Ékszer TV koronavírus-járvánnyal kapcsolatos termékeket értékesítő adásai miatt folytatott. A műsor a pandémia első hulláma idején, 2020 tavaszán országos tv-csatornákon keresztül értékesített a védekezéshez használt eszközöket  (kéztisztító gélt, légzésvédelmi maszkot és immunerősítő multivitamint).

A versenyhatóság megállapította, hogy az adásban látható kedvezmények valótlanok voltak. A műsorban hirdetett kéztisztító-csomag csaknem 60 ezer forintos „eredeti" árról indult – az eljárás azonban feltárta, hogy a kiinduló árak fiktívek: a cég korábban soha nem alkalmazta őket. 

Szintén jogsértőnek bizonyult a műsor nézőinek sürgetése.  A fogyasztókat többek között visszaszámláló óra, illetve a termékek korlátosságának, készlethiányának sulykolása bíztatta mihamarabbi vásárlásra (pl. „Hiánycikk Európában, mi is a lehetetlennel küzdünk... Sajnos a készleteink kimerültek és a következő időszakban nagy valószínűséggel nem lesz kapható").

IllusztrációForrás: Shutterstock

A vizsgálat azonban feltárta, hogy a termékek beszerzése a cég számára nem járt sem különösebb nehézséggel, sem többletköltséggel, így azokat – a hiánnyal fenyegető folyamatos reklámüzenetek ellenére – hónapokon keresztül azonos feltételekkel tudta kínálni a műsorban. 

A nemzeti versenyhatóság a jogsértésekért 85 millió forintos bírságot rótt ki a műsort üzemeltető Emporia Style Kft.-re.  A döntés figyelembe vette többek között, hogy a járvány első hullámának idején a fogyasztók a védekezést segítő eszközökből nagyobb volumenben, akár a korábbinál sokkal drágábban is hajlamosak voltak vásárolni. A nézők így az ilyen termékek készleteivel, elérhetőségével kapcsolatos üzenetekkel szemben kiszolgáltatottá, a reklámokra különösen érzékennyé váltak.

A hatóság döntése – többek között a jogsértő reklámokra való közvetlen ráhatás hiányában – egyúttal megszüntette az eljárást a műsorokat sugárzó ATV-vel, illetve egy érintett reklámügynöki céggel szemben.

Football news:

Guardiola believes that there will always be dissatisfied players: They are paid to play football, and I say that they will not play. How can they be happy?
Zlatan was the second after Totti in 40 years to make an assist in a Serie A match, starting with the 2004/05 season
Ole Gunnar Sulscher: De Gea is among the best goalkeepers in the world. He's holding his tail with a gun again, it's a pleasure to work with him
Guardiola on 3-1 with Brighton: It would have been over with another opponent after 3-0, but not with this
Barcelona wants to sign Olmo, but does not plan to pay 60 million euros for him in the winter. Leipzig intends to keep the player
Carragher did not include Ronaldo in the united team of Manchester United and Liverpool players
Newcastle doesn't mind if fans wear clothes imitating Saudi Arabia. The club asked not to do this 3 days ago