Hungary

Látványos képek a lenyűgöző méretű új fővárosi közparkról - galéria

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) Észak-Csepelen új közpark kialakításának tervezését kezdte meg, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa döntése alapján, kormányzati finanszírozásban. Már megvan a BFK által a közpark tervezésére kiírt közbeszerzési eljárásának nyertese is, amely az s73 tájépítész iroda.

A Budapest Fejlesztési Központ megbízásából az s73 tájépítésziroda csapata tervezheti az új közparkot Csepelen - közölte Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója közösségimédia-posztjában.

A nyertes személyében egy tapasztalt tervezőcsapatról van szó, amely már több budapesti projekten is dolgozott. Kimagasló szakmai munkájuk elismeréseként 2013-ban a stúdió két vezetője elnyerte „Az év tájépítésze" díjat.

️A közösségi tervezés első lépéseként igényfelmérést is elindítottak az új közparkra - július 31-ig várták a projekttel kapcsolatos észrevételeket. A beérkezett visszajelzéseket pedig megosztják a tervezőkkel, a szerződés megkötése után. 

A pandémia tovább erősítette zöldterületeink fontosságát a városi életvitelünkben, miközben arra is rávilágított, hogy nem jó, ha csak pár népszerű nagyparkon osztozik több millió városlakó, miközben értékes zöldterületek maradnak kihasználatlanul"

- világít rá közösségi posztjában Vitézy Dávid.

Galériánkban bemutatjuk az új Csepeli Közpark látványterveit:

Az új Csepeli Közpark egyik elemének látványterve - kattintson a képre a továbbiak megtekintéséhez!Forrás: BFK - Budapest Fejlesztési Központ

A Csepel-sziget északi részén található terület ma elhanyagolt, leromlott, rendezetlen állapotú ipari és barnamezős területekkel. Ideje teljesen megújítani.

Az új Csepeli közpark az utóbbi évtizedek legnagyobb zöldfejlesztése: 36,2 hektár területen valósul meg – ez háromszor akkora, mint a Városmajor. Évtizedes terv, hogy itt egy új nagy városi park jöjjön létre - most végre a tervezése is megkezdődhet.

A Magyarépítők.hu gyűjtése alapján az új közparkban a tervek szerint

  • nagy, szabad pihenőterek, tisztások;
  • gyalogos- és kerékpárosutak, sétányok, ösvények;
  • védett, fás ligetek;
  • közösségi sportpályák, kültéri fitnesz, mászófalak, görpark;
  • padok, Duna parti teraszok, kiülők, utcabútorok;
  • továbbá a ferencvárosi partszakasz felé biciklis-gyalogos hidak kapnának helyet.

Football news:

Mourinho is the first Roma coach to lose his debut derby, after Luis Enrique in 2011
Kane has 0 goals in the first 5 matches of the Premier League season. This is his worst start since 2015
Barca coach Schroider: We lacked the qualities of Fati. We will have a very powerful squad when everyone returns
Barcelona Interrupted a series of 3 matches without a win
Saka has 20 assists for Arsenal since the start of last season. This is the best result in the club
Alex Ferguson: Ronaldo dreamed of Real Madrid. This is the only club where world-class players appear from year to year
The 60-year-old vice-president of Suriname played for his club in the CONCACAF League and distributed money to rival players. He was suspended from football for 3 years