Hungary

Lesz papírforma a teniszben az olimpián?

Fucsovics Márton sérülés miatt feladni kényszerült az olimpiai teniszversenyt. Első mérkőzésén nem ő lett volna az esélyesebb, a férfi teniszben azonban az olimpiák során szinte sosem érvényesült a papírforma. A férfi világelsők ugyanis rendre kudarcot vallottak az olimpiai teniszversenyek történetében. 

A tenisz 64 év kihagyás után 1988-ban került vissza az olimpiai sportágak közé, és a súlyát jelzi, hogy a megnyitókon többször is teniszezők vitték saját országuk zászlaját. A legutóbbi olimpián Rióban a világelső Novak Djokovics már az első fordulóban búcsúzni kényszerült, az argentin Juan Martín del Potro ejtette ki, aki ekkor a világranglista 141. helyén állt. Előtte Roger Federer első kiemeltként „csak” ezüstérmet szerzett 2012-ben Londonban, annak ellenére, hogy világelsőként a torna előtt három héttel Wimbledonban bajnok lett. Ráadásul pont attól a Murray-től kapott ki, akit előtte Wimbledonban simán vert, méghozzá ugyanazon a helyszínen, Londonban. 

Rafael Nadal 2008-as pekingi győzelmének idején szintén Federer volt a ranglistavezető és így az első számú kiemelt is, de csak a negyeddöntőig jutott, ahol a hetedik kiemelt, James Blake búcsúztatta. A 2004-es athéni játékok idején ugyancsak Federer volt a világranglista-vezető, de már a második fordulóban kiesett, méghozzá a jóval esélytelenebb, a világranglista 79. helyezett Tomás Berdychtől szenvedett vereséget. A későbbi aranyérmesnek magyar vonatkozása is van, hiszen a chilei Nicolás Massú édesanyja révén magyar származású. Massú sosem jutott a világranglistán a 9. hely főlé, az athéni olimpián 10. kiemeltként tudott nyerni.

A 2000-es sydney-i játékokat ugyancsak az akkori 10. kiemelt, Jevgenyij Kafelnyikov nyerte, az első számú kiemelt Marat Szafin már az első körben búcsúzott. 1996-ban Atlantában az akkori világranglistán hetedik André Agassi győzött, a világelső Pete Sampras nem indult. Az 1992-es barcelonai olimpia volt eddig az egyetlen, ahol kiemeletlen versenyző nyert, a svájci Marc Rosset személyében, aki az akkori világranglista 44. helyezettje volt. Az első helyen kiemelt Jim Courier és a harmadik kiemelt Pete Sampras a harmadik fordulóig jutott, a második kiemelt Stefan Edberg pedig már az első körben búcsúzott, ezen a tornán érvényesült tehát legkevésbé a papírforma.

A leginkább papírformának megfelelő eredményt eddig az 1988-as szöuli olimpia hozta, ahol az első három kiemelt osztozott az érmeken, igaz, nem a kiemelésnek megfelelő sorrendben: az első helyen kiemelt Edberg bronz, a második helyen kiemelt Mayotte ezüst, míg a harmadik kiemelt Mecir aranyérmet nyert.

Idén természetesen a világelső és friss wimbledoni győztes Djokovics a legfőbb esélyes, neki valós esélye lehet megtörni a világelsőket az olimpiákon üldöző balszerencsét. Különösen úgy, hogy a másik két legenda, a spanyol Nadal és a svájci Federer sérülés miatt kihagyni kényszerülnek a versenyt. Djokovics legfőbb ellenfele a világranglista második helyén álló orosz Danyiil Medvegyev lehet, aki a kazah Bublik ellen győzelemmel kezdett.  Valószínűleg folytatódik majd az amerikai férfi tenisz vesszőfutása, legesélyesebb versenyzőjük az 54. helyen rangsorolt Tommy Paul. A hölgyek között máris felborult a papírforma, az első helyen kiemelt, friss wimbledoni bajnok ausztrál Barty már az első fordulóban búcsúzni kényszerült, méghozzá a világranglistán 46. spanyol Sorribes Tormo ellen.  

Football news:

Rüdiger is ready to move to Bayern. He wants to receive more than 10 million euros a year
Ashraf Hakimi: Playing with Messi is a dream. He is simple-minded, taciturn, I was amazed by his behavior
Koeman will not be fired in the next few days. The key matches will be 3-with Levante, Benfica and Atletico
Gerard Pique: Barca has 5 games with a two-day rest. Champions League, match with Atletico. We are people
Sulscher on Ronaldo: His discipline has affected the Manchester United players. He knows that he will not go out in every match
Donnarumma is unhappy at PSG, he wants to play more often. Messi, Neymar and other Latin Americans support Navas
Cavani has recovered from the injury. Manchester United forward has not played for almost a month