Hungary

Majdnem elfelejtettük, de máig nincs AIDS-vakcina

A koronavírus-világjárvány kellős közepén szinte már nem is emlékszünk arra, hogy harminc éve éppen AIDS-pánik nyomasztotta az emberiséget. Most, hogy (a koronavírusnak hála) mára mindnyájan epidemiológussá és járványügyi szakemberré avanzsáltunk, nem árt újra felidéznünk ezt a máig gyógyíthatatlan és máig köztünk élő halálos fertőző betegséget.

Az AIDS betűszó, jelentése: Acquired Immune Deficiency Syndrome, azaz szerzett immunhiányos tünetegyüttes. A vírus, ami okozza, pedig a HIV (humán immundeficiencia-vírus). A fertőzött immunrendszere általában 9-11 év alatt fokozatosan leépül, utat nyitva más fertőzéseknek, tumoroknak, tüdőgyulladásnak, és sokféle más betegségnek, amelyek a legyengült beteg halálához vezethetnek.

A legtöbb tudós szerint a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a XX. század első felében, és a 1980-as évekre elérte Európát és Észak-Amerikát. 1981. december 1-jén nyilvánította önálló betegségnek a WHO, ettől fogva ez a nap az AIDS világnapja.

Volt némi vita

Azonnal kutatások indultak annak kiderítésére, mi okozhatja ezt az alattomos kórt. Már két évre rá, 1983-ban azonosította a vírust Luc Antoine Montagnier francia virológus, majd eredményeit AIDS-kutatók elé tárta az Egyesült Államokban. Robert Gallo amerikai biokémikus következő év áprilisára újabb bizonyítékokat gyűjtött a vírus mivoltáról, majd ő is ünnepélyesen bejelentette, hogy felfedezte az AIDS kórokozóját, és szabadalmat szerzett a HIV-tesztre.

A neves francia Pasteur Intézet megtámadta a szabadalmat, és évekig tartó huzavona kezdődött az elsőségről, amely 1987-ben zárult le, megegyezéssel. A tudományos közösség Luc Antoine Montagnier elsőségét fogadta el. A francia tudós 2008-ban, Françoise Barré-Sinoussival és Harald zur Hausennel megosztva, el is nyerte az orvostudományi Nobel-díjat az AIDS kórokozójának felfedezéséért.

Bátran fogjunk kezet, de ne közösködjünk a fogkefén

Habár évtizedek óta ismerjük, rengeteg tévhit, pontatlan információ kering a HIV-ről és a betegség terjedéséről.

Először is a vírus természeténél fogva direkt nyálkahártya-érintkezéssel, vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal fertőzhet. A tünetek átlagosan 5 évvel később jelentkeznek, ez alatt az évek alatt pedig a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

De nem a buszon, trolin, metrón. Bátran kezet foghatunk HIV-pozitív felebarátunkkal, együtt úszhatunk vele a medencében, és ne ijedjünk meg, ha netán köhög, tüsszög. A vírus ugyanis a szabad levegőn pár perc alatt elpusztul. Érdekes, hogy bár vér útján is terjed, a szúnyogok mégsem terjesztik a kórt. Gondoljuk azért meg a közös fogkefe- vagy borotvahasználatot, az esetleges vérzések rizikót hordoznak.

Stigmát jelent ma is

A HIV-fertőzéshez kapcsolódó, máig legerősebb stigma onnan ered, hogy kezdetben intravénás kábítószer-fogyasztók és a homoszexuálisok körében terjedt el nagyobb számban az USA-ban. Később kiderült, hogy heteroszexuálisok szintén nagy számban fertőzöttek lettek.

Fekete-Afrikában a lakosság több mint egyharmada fertőzött, Lesothóban 40 százalék, Szváziföldön 39, Botswanában 38 százalék ez az arány. Egyes kaukázusi csoportok viszont legfeljebb csak hírből hallottak erről a kórról, mivel veleszületett védettségük van a fertőzéssel szemben.

Magyarországon mindenesetre felülreprezentáltak a homo- és biszexuálisok a regisztrált HIV-fertőzöttek között. Legfrissebb adatok szerint a 4136 pozitív több mint fele (2387) esik ebbe a rizikócsoportba.

Máig nem készült el a vakcina

Az 1980-as és '90-es években alig álltak rendelkezésre gyógyszerek a fertőzés és az AIDS-betegség kezelésére. A halálozási aránya igen magas volt. Mára már számtalan engedélyezett vírusszámcsökkentő készítmény került forgalomba, amelyekkel enyhíthetőek a tünetek, lassítható a betegség előrehaladása, elkerülhetők a szövődmények, és akár tartós tünetmentesség és jó életminőség is elérhető. Az AIDS-hez köthető halálozás 80 százalékkal csökkent.

Egy diagnosztizált HIV-pozitív fiatal felnőtt akár 20-50 évig is élhet tünetmentesen. Egyelőre azonban még várni kell azokra a gyógyszerekre és gyógymó­dokra, amelyek megölik az összes vírust, és végleges gyógyulást hoznak a fertőzötteknek.

Tarolt a művészek között 

Az AIDS egy csapásra véget vetett az 1960-as és '70-es évek önfeledt szabad szerelmi mámorának, és elhozta a felelősségteljes szexuális érintkezések körültekintő korát.

Egy híres HIV-pozitív, Charlie Sheen amerikai színész (ismert lehet a Szakasz és a Tőzsdecápák című filmekből, vagy a Két pasi – meg egy kicsi című sorozatból, de a neve összeforrt a Tökös ötös, Nagy durranás, vagy a Zöldfülű címűekkel is). A kicsapongásairól, kábítószer- és szexfüggőségéről is nevezetes világfi emellett hepatitis-C vírussal is megfertőződött, de nem esett kétségbe, a Hepatitis C-ről először azt hitte, hogy az egy vitamin.

Ismert művészek sora hunyt el, ebben a fertőző betegségben.

Ha AIDS, akkor a legtöbben Freddie Mercuryt vágjuk rá először. A zseniális énekes frontember az 1980-as évek második felében fertőződött meg, és sokévnyi küszködés után 1991. november 23-án tudatta a világgal, hogy AIDS-ben szenved. Másnap elhunyt tüdőgyulladásban.

Horror egy betegség

Az első klasszikus horrorfilm, Alfred Hitchcock 1960-as Psycho című filmjének főszereplője, Anthony Perkins, a pszichésen zavarodott Norman Bates vérfagyasztóan eszelős figuráját alakította. 1986-ban diagnosztizálták nála az AIDS-et, 1992. szeptember 12-én hunyt el. Felesége kilenc évvel élte túl, majd éppen arra a repülőgépre szállt fel, amelyik a 2001. szeptember 11-i terrortámadások során a World Trade Center északi tornyába csapódott.

Se nem tudományos, se nem fantasztikus

Igazán meglepő a listán Isaac Asimov neve. A science-fiction atyja szintén 1992-ben halt meg AIDS-ben. Özvegye azonban, félve a betegséget övező előítéletektől, csak tíz évvel később hozta ezt nyilvánosságra. A világhírű író bypassműtétekor kapott vérátömlesztéssel fertőződött meg egy kórházban, és a szövődményeként fellépő szív- és veseelégtelenségben halt meg.

Megihlette a filmvilágot is

A generációk világát átrendező AIDS megihlette az írókat, zenészeket és filmkészítőket. Fő motivumként legtöbbször a fertőzöttek stigmatizálása jelenik meg, ahogyan az 1993-as Philadelphia – Az érinthetetlen című filmben is. Bruce Springsteen filmbéli dala akár ma is készülhetett volna, annyira erősen rímel a koronavírusos jelenre. 

Football news:

Barcelona could sell Dembele in the summer if he does not renew his contract. Manchester United, Bayern Munich, Juve and Chelsea are monitoring the situation
Kylian Mbappe: I will not sign a contract with PSG to say in a year that I want to leave. If I do that, I'll stay
City Defender Dias: Seeing an opponent unable to even hit and feeling powerless is the greatest pleasure
The chances of Mbappe and Holland joining Real Madrid in the summer are very slim. The club has almost no money for transfers
Either Shevchenko or Grant could become Chelsea's acting coach if Lampard is sacked during the season. The decision will be made by Abramovich
Ronaldo was offered 6 million euros to become the face of Saudi Arabia. The player refused
Setien is demanding 4 million euros in compensation from Barca. Valverde's resignation cost the club 11 million