Hungary

Már a dinoszauruszok is lehettek rákosak

Fosszília alapján állapította meg egy kutatás, hogy agresszív csontrákja lehetett egy 1989-ben megtalált centrosaurusnak.

A kanadai Albertában találták meg azt a dinoszaurusz-fosszíliát még 1989-ben, ami alapján most a kutatók azt állítják, hogy lehettek rákosak az őshüllők is. A lelet feltárásakor pusztán rosszul gyógyult törésnek tartották az állat erőteljesen eldeformálódott lábcsontját, de új vizsgálatok szerint nem az, hanem oszterakóma, vagyis egy igen agresszív csontrák hatása. A kutatók mikroszkópos vizsgálattal állapították meg, hogy daganatos betegségről lehetett szó.

A Centrosaurus 76 millió évvel ezelőtt volt a Föld lakója, a hatméteres óriás négy lábon járt és növényekkel táplálkozott.

„Ezt a centrosaurust valószínűleg legyengítette és megbénította halála előtt a rák” – nyilatkozta David Evans, a torontói Royal Ontario Museum paleontológusa, a Lancet Oncology című tudományos lapban megjelent tanulmány egyik szerzője. Azonban hozzátette: mivel a legtöbb tumor a lágy szövetekben alakul ki, melyek nem könnyen fosszilizálódnak, alig van bizonyíték rákra a leletek között.

Megállapították viszont azt is, hogy nem a rák végzett az állattal, ugyanis csontjait több száz más centrosauruséval együtt találták meg, így arra következtetnek, hogy egy áradásnak estek áldozatul.

Football news:

Koeman Pro 3:0 with Celta: Proud of the team. The results show that we are on the right track
Milan extended their unbeaten streak to 18 games by beating Rio Ave on penalties in the Europa League qualifier
Arteta on Manchester City in the League Cup: Arsenal are not very lucky with the draw. This is another test
Klopp about losing to Arsenal and Liverpool in the country of dreams, you have to score. Last pass failed
Muller held the UEFA ceremony in the stable. There had Neuer, Kimmich and Evangeliski
Liverpool 4 seasons in a row, cannot get past the 5th round of the League Cup and 2012 wins the tournament
Leno - first Arsenal goalkeeper in 8 years not to miss at Anfield