Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Már látogatható Jerikó legnagyobb csodája

Hosszú évekig tartó restaurálás után látogathatóvá tették a világ egyik legnagyobb, két kosárlabdapályányi mozaikpadlóját a Jordán folyó nyugati partján fekvő Jerikóban..

Az egyebek között vörös, kék és okker színű kövekből kirakott, mértani és virágmotívumokkal díszített, hétmillió mozaikkockából álló kőpadló az Ommajjád-dinasztia egyik uralkodója, Hisám kalifa (724-743) palotájának a fürdőházát díszítette. Az iszlám palotát a 8. században földrengés pusztította el.

A 827 négyzetméteres, 21 színű padlómozaik 38 életképet ábrázol szőnyegszerűen, fő motívuma egy hatalmas életfa. Az 1200 éves mozaikot az 1930-40-es években tárták fel, majd egy idő után homokkal gondosan befedték, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

Az elmúlt bő egy évtizedben a felújítás alatt egy-egy napra már elbontották a védőburkolat egy részét, de a fürdőház mozaikpadlója akkor sem volt látható, csupán a mellette lévő fogadóteremé. Utóbbin két gazella egy almafa leveleit csemegézi gondtalanul, miközben a háttérben ólálkodó oroszlán harmadik társukra veti magát.

A 12 millió dolláros restaurálást, amelynek eredményeként ismét hajdani pompájában látható a Közel-Kelet legnagyobb mozaikpadlója, Japán finanszírozta.

A munka részeként emelt sétautat építettek, hogy a látogatók a mozaikra való rálépés nélkül csodálhassák meg a remekművet.

 A palesztin idegenforgalmi minisztérium "a világ egyik legnagyobb és legszebb" mozaikjának nevezte a jerikóit, amelynek megnyitása a látogatók előtt várhatóan segít fellendíteni az izraeli megszállás alatt álló város turizmusát - írja az MTI.

(Borítókép: A 8. században épült Hisám-palota udvarát díszítő színes mozaik térkő részlete a ciszjordániai Jerikóban 2016. november 1-jén. Fotó: MTI / EPA / Alaa Badarneh)