Hungary

Már több szén-dioxidot bocsát ki az Amazonas vidéke, mint amennyit elnyel

A Nature tudományos lapban megjelent tanulmány szerint évente mintegy 1 milliárd tonnányi szén-dioxidot bocsát ki az Amazonas környéki esőerdő, mely duplája annak, melyet a levegőből magába zár. Az 1960-as években elkezdett mérések adati alapján az Amazonas korábban szénelnyelőként képes volt a levegőből kiszűrni a globális felmelegedést fokozó káros anyagot, azonban a marhatenyésztésnek és szójatermelésnek helyet teremtő erdőégetésekkel sikerült a brazil kormánynak kvázi szén-dioxid gyárrá alakítania az elnyelő területet.

Az erdőégetésekkel ráadásul öngerjesztő folyamatot indítottak el, írja a tanulmány. A tűz pusztította területeken több üvegházhatású gáz termelődik, melyek hozzájárulnak a hosszabban tartó száraz évszakokhoz az Amazonas-vidéken, melynek hatására még nagyobb tüzek keletkeznek és még több szén-dioxid kerül a levegőbe. Ez a jelenség a legjobban Amazónia keleti részében figyelhető meg, ahol az elmúlt negyven év legnagyobb erdőirtása történt meg rendkívül rövid idő alatt. De veszélyben van az erdő délkeleti része is, ahol a súlyos szárazságok jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy szén-dioxid forrás legyen abból is.

A kutatás során Amazónia négy pontját vizsgálták hatszáz méréssel 2010 és 2018 között, melyek során 4500 méteres magasságból egy kisrepülővel mérték az erdő feletti levegő CO2 tartalmát. A mérések alapján az erdőtüzek 1,5 milliárd tonnányi szén-dioxidot bocsátottak a levegőbe,

míg a növényzet ebből csak fél milliárdot tudott elnyelni.

A kutatást vezető Luciana Gatti, az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE) munkatársa szerint "az egyik nagyon rossz hír, hogy az erdők égése nagyjából háromszor több szén-dioxidot termel, mint amennyit az élő erdő elnyel. A második rossz hír, hogy ahol a fakitermelés mértéke 30 százalék vagy annál több, ott a szén-dioxid-kibocsátás 10-szer annyi, mint ahol a fakitermelés mértéke 20 százaléknál alacsonyabb".

Különösen aggasztó a tudósok szerint annak a felfedezése, hogy az Amazonas-vidék egy része még erdőtüzek nélkül is szén-dioxidot bocsát ki. Úgy vélik, ez nagy valószínűséggel a fakitermelésnek és a szomszédos területeket is érzékenyebbé tevő erdőtüzeknek köszönhető. Az Amazonas nyugati felén például, ahol kevesebb erdőirtás történt, a megmaradt zöld területek éppen csak, hogy képesek kiegyenlíteni a területen égő erdőtüzek által kibocsátott szén-dioxidot.

Mivel a fák idézik elő a régió esőinek nagy részét, így a kevesebb eső súlyosabb szárazságot és hőhullámot jelent, ami még több fa halálához és tüzekhez vezet.

Az Amazonas környéki esőerdők 7,2 millió négyzetkilométernyi területükkel a Föld megmaradt őserdőinek felét jelentik, az egyik legnagyobb összefüggő zöldterület bolygónkon.

A Jair Bolsonaro vezette brazil kormányt heves kritikák érik, mivel támogatja az erdőirtást, amely 12 éve nem tapasztalt mértéket ért el, miközben az erdőtüzek száma is a 2007 óta tapasztalt legmagasabb volt júniusban, jelentette az ügy kapcsán az MTI.

Az Amazóniából kitermelt fát, marhát és szóját nagyrészt exportálják Brazíliából, egy globális fellépés részeként pedig több európai ország is jelezte már, hogy meg fogja tiltani a dél-amerikai országból történő importot, amennyiben a brazil kormány nem lép fel az erdőpusztítás ellen és a környezetvédelem mellett.

(Borítókép: A Chapada dos Guimaraes nemzeti parkban pusztító erdőtűzről 2019. augusztus 23-án. Fotó: MTI / EPA / Mato Grosso tűzoltósága)

Football news:

Anelka on replacing Messi: Leo will never forget that Pochettino did this. You can't treat him like that
Ted Lasso is the most popular comedy about sports. The idea came from an advertisement for the Premier League, the actors do not understand anything about football at all
Koeman about Fati: We will give him more playing time, but everything depends on his condition
Ivanov has been appointed chief referee of the Sociedad - Monaco Europa League match
UEFA will appeal against the decision of the Madrid court on the Super League and apply for the dismissal of the judge
Messi - in PSG's application for the match against Manchester City
Sheriff in the Champions League-the miracle of the year. The cancellation of the limit helped, but so far in Moldovan football it is terrible: neither fans, nor money