Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Már zajlik a Pfizer gyerekeknek szánt vakcinájának uniós engedélyeztetése

Ez lehet az EU-ban az első védőoltás, amelyet az 5-11 éveseknél alkalmazhatnak a Covid-19 elleni védettség kialakítására.

Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Elkezdődött a BioNTech és a Pfizer által az 5-11 éves korcsoport számára fejlesztett koronavírus-fertőzés elleni vakcina európai uniós engedélyeztetése. A német biotechnológiai vállalkozás és az amerikai gyógyszeripari óriáscég az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) benyújtott dokumentációjában a 12 éven felülieknek szánt készítményük piaci engedélyének kiterjesztését kéri.

A BioNTech/Pfizer-vakcina lehet az EU-ban első szer, amelyet az 5-11 éves korcsoportban alkalmazhatnak a koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni védettség kialakítására.

Az oltóanyag nem különbözik a 12 éven felüliek körében már használt vakcinától, de alacsonyabb az adagolás, 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis. A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő vakcina hatását egy 2268 kisgyermek bevonásával végzett vizsgálatban elemezték. Megállapították, hogy hatékony és biztonságos. A kutatási adatokat az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnál (FDA) is benyújtották.

A COMIRNATY néven forgalmazott termék volt az első védőoltás a Covid-19 ellen, amelyet engedélyeztek az EU-ban. A vakcinát két adagban, háromhetes időközönként adják be. Az EMA azt is engedélyezte, hogy a 18 felettieknél beadjanak egy emlékeztető, harmadik adagot is, a második adag beadása után legalább 6 hónappal.