Hungary

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

A Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte a Fővárosi Kormányhivatalt a Városháza krízisszállójának tiltása ügyében.

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Döntött a Fővárosi Törvényszék a városházi krízisszállóval kapcsolatban – közölte szerdán Főpolgármesteri Hivatal. A Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte a Fővárosi Kormányhivatalt a Városháza Gerlóczy utcai szárnyába tervezett krízisszálló megnyitását tiltó határozata miatt.

Karácsony Gergely főpolgármester még a koronavírus-járvány első hulláma alatt döntött úgy, hogy a Városháza épületének kihasználatlan szárnyában átmeneti krízisszállót alakítanak ki. A Fővárosi Kormányhivatal műemlékvédelmi okokra hivatkozva megtiltota ezt. Külön kitértek arra is, hogy turisztikai szempontból sem szerencsés ilyen segítségnyújtásra használni az épületet. Ezt a döntést támadta meg a Fővárosi Önkormányzat. Úgy érveltek, az épület állaga, műemlékvédelmi jellege nem sérült volna az ellátó miatt.

Korábban a kerület fideszes vezetése is elítélően nyilatkozott arról, hogy a főváros hajléktalan embereket látna el a belvárosban. A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan is alkalmas lett volna a célra, de mivel annak a kerületnek a fideszes polgármestere sem fogadta el ezt, a városvezetés új helyszínt keresett. Ekkor merült fel az V. kerületi épület.

Az idősotthonok lakói mellett a hajléktalanok a legkitettebb társadalmi csoport a koronavírus-járvány terjedésének – indokolta korábban a kríziszsálló létrehozását a Fővárosi Önkormányzat. Budapest járvány előtti szociális intézményrendszere nem volt alkalmas arra, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosítson az ellátottak között. A Városházára azok a hajléktalanok költözhettek volna be, akik vállalják az elkülönítést.

Football news:

Atalanta and Sevilla have agreed on the transfer of Gomez. The midfielder will fly to Spain on Tuesday
Laporta on Messi at PSG: I read that they have losses. We need to discuss what deals they can afford
PSG offered Ramos a contract for 45 million euros for 3 years (Onda Cero)
Nacho tested positive for the coronavirus. He was in contact with the patient earlier
Bale scored in the FA Cup for the first time since 2013. He has 4 goals in 13 games at Tottenham
Frank Lampard: I didn't have enough time to take Chelsea to the next level
Ozil will receive 3 million euros in Fenerbahce from July. Lifting - 550 thousand