Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Meghalt Zelei Miklós

Hosszan tartó, súlyos betegség után hajnalban Budapesten elhunyt Zelei Miklós – tudatta a család az MTI-vel. Az író, költő, újságíró 73 éves volt.

Zelei Miklós 1948. november 8-án született Kiskunhalason. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát 1973-ban. Később újságíróiskolát végzett, kiemelkedő újságírói-szerkesztői tevékenysége elsősorban a Magyar Hírlaphoz, a Látóhatárhoz és a Délmagyarországhoz kötődik. A kilencvenes évek végétől szerkesztője volt Az Irodalom Visszavág irodalmi és kritikai folyóiratnak.

A nyolcvanas években és a rendszerváltás idején szerzőtársával, Gazsó L. Ferenccel több tényfeltáró riportregényt készített. A politikai pszichiátriáról szól az Őrjítő mandragóra, a háború utáni első magyar szépségkirálynő, Molnár Csilla tragédiájáról a Szépséghibák, az Onódy-perről és Bara Margit történetéről Az elrabolt emberöltő, Füst Milán villájának esetéről pedig A tolvajkulcs.

Közel harminc évig foglalkozott az ukrán–szlovák határral elválasztott magyar ikerfalu, Szelmenc történetével. Négy kiadásban jelent meg A Kettézárt falu című szociográfiai dokumentumregénye, amely hozzájárult a gyalogos és kerékpáros határátkelő megnyitásához. A témából táplálkozik A 342-es határkő című kötete és Zoltán újratemetve című színdarabja is, amelyet Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színház máig műsorán tart.

Irodalmi pályafutását költőként kezdte, Alapítólevél című kötete 1980-ban jelent meg, ezt követte a Híd 1984-ben. A nyolcvanas évek elején részt vett a Fiatal Írók József Attila Körének létrehozásában. Novellái Ágytörténetek (1988), Hullaciróka (1998) és Álljon fel! (2003) című könyveiben olvashatók. Legutóbbi kötete Gyilkos idők címmel 2020-ban látott napvilágot.

Munkásságát többek között Pro Literatúra-díjjal, Külhoni Magyarságért-díjjal, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport