Az állami központosított közbeszerzéseket lebonyolító Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) egy évvel meghosszabbította a rendvédelmi szervek és honvédelmi szervezetek részére gépjárművek szállítására és szervizelésére 2017 októberében kötött és idén októberben lejáró 14 keretmegállapodásból 12-nek a hatályát - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből és a KEF honlapjáról. A járműkategóriánként megkötött keretmegállapodásokból tizenkettő még legfeljebb egy évig lesz érvényes vagy a keretösszegük kimerüléséig, míg kettőnek a kerete már kitelt. Az autók kárjavítását ugyanakkor a szállítási határidő lejárta után még maximum öt évig (2027-ig), vagy a keretösszeg kimerüléséig igénybe vehetik a rendvédelmi szervek.

A megállapodások 12 hónapos meghosszabbítását a KEF azzal indokolta, hogy a beszerzésre vonatkozó új eljárás előkészítése folyamatban van, de ennek eredményeként 2021. október 8-ig nem kötnek új keretmegállapodásokat, a szervezetek folyamatos ellátásának biztosítása pedig kiemelt kormányzati és nemzetgazdasági érdek.

A KEF négy évvel ezelőtt összesen nettó 45 milliárd forint keretösszegre szerződött, amit már 2018-ban megemeltek nettó 59,5 milliárd forintra - ebből mintegy 37 milliárd forint értékben az autós közbeszerzések sikercége, a Porsche Hungária Kft. szállíthat járműveket. A nyertes autókereskedőknek szerviz szolgáltatást is biztosítaniuk kell a járművek átadásától számított öt évig vagy 200 ezer futott kilométerig. A beszállítók a szerződési adatok szerint 20-30 százalékos árkedvezményt adtak az autókra.

Szolgálnak és védnek

A keretösszeg emelését 2018-ban a megnövekedett igényekkel, illetve egyes járműtípusoknál az „Európát sújtó tömeges bevándorlással„ indokolták. „Az előre nem tervezhető és előre nem láthatóan megnövekedett igények miatt a keretösszeg a vártnál gyorsabb ütemben teljesül”, valamint a „rendvédelmi szervek és honvédelmi szervezetek államhatár rendjének védelmére irányított feladata továbbra is jelentős, mely következtében megnövekedett a beszerezni kívánt gépjárművek volumene” - olvasható a módosított keretmegállapodásokban. A 2021. októberi szerződésmódosítás a keretösszegeket nem érintette. Az autóvásárlásokat a rendvédelmi és honvédelmi szervezetek magyar és európai uniós forrásból finanszírozzák. (A migrációra és határvédelemre hivatkozva az elmúlt években több nyilvános és nem nyilvános autóbeszerzést is lebonyolítottak állami szervek, EU-s pénzek felhasználásával.)

A legnagyobb keretösszeget - amit három éve nettó 16,33 milliárdról 24,495 milliárdra emeltek - a járművekre meghatározott állami normatíva szerinti felső-közép, 7. kategóriába sorolt személyautókra kötötték, illetve költik. A nyertes Porsche Hungaria és Porsche Lízing Kft. Skoda Octavia Ambition 1.4 TSI típusú, 150 lóerős, limuzin 5 ajtós, benzines, Euro 6-os motorral felszerelt autókat szállít, a 2017-es ajánlati ár szerint egyenként bruttó 5,3 millió forintért.

Nyertes ajánlat a felső-közép 7. kategóriában (Skoda Octavia):

A két Porsche-céggel szerződtek felső-közép, 8. kategóriába sorolt autók (Skoda Superbek) szállítására is, nettó 750 millió forint keretösszegben (itt a 2018. januári módosítás előtt 500 millió forint volt a keretösszeg).

Nyertes ajánlat a felső-közép, 8. kategóriájában (Skoda Superb):

A Pappas Auto Magyarország Kft. rendőrségi kialakítású tehergépkocsikat (típusa: Mercedes-Benz Sprinter 516 CDI) szállíthat legfeljebb nettó 429 millió forint keretösszegben (az eredeti keret 390 millió volt).

Nyertes ajánlat a speciális rendőrségi kialakítású tehergépkocsikra (Mercedes-Benz Sprinter 516):

A Pappas Auto szállíthat áruszállító 3. kategóriájú, speciális rendőrségi kialakítású haszongépjárműveket is (típusa: Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI), nettó 1,695 milliárd forint keretösszegben. (Ebben a részben a közbeszerzési kiírásakor még 1,13 milliárd volt a keretösszeg.)

Nyertes ajánlat az áruszállító, 3. kategóriájú, rendőrségi kialakítású haszongépjárművekre (Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI):

A Porsche Hungaria és a Porsche Lízing szállíthat 1. kategóriába sorolt áruszállító haszongépjárműveket, nettó egymilliárd helyett 1,068 milliárd forint keretösszegben. A forgalmazó Volkswagen Transporter T6 dobozos felépítésű autókat ajánlott, egyenként bruttó 7,4 millió forintos áron, ami 24 százalékos kedvezményt jelent.

Nyertes ajánlat az 1. kategóriába sorolt áruszállító haszongépjárművekre (VW T6):

A Pappas Auto szállít közép, 5. kategóriájú, emelt terepjáró képességű, ügyintézői feladatok ellátására alkalmas autókat (ajánlott típus: Mercedes-Benz B 220 4M) legfeljebb nettó 3,368 milliárd forint értékben (az eredeti keretösszeg 3,3 milliárd volt).

Nyertes ajánlat közép, 5. kategória, terepjáró képességű, ügyintézős autókra (Mercedes-Benz B 220 4M):

Közép, 5. kategóriájú, ügyintézői feladatok ellátására alkalmas autókat is szállítanak a Porsche-cégek, nettó 2,25 milliárd forint keretösszegig. (Ebben a kategóriában a 2017-es közbeszerzésen még 1,5 milliárd volt a keretösszeg.) A kereskedők Skoda Rapidokat ajánlottak, egyenként bruttó 4,6 millióért.

Nyertes ajánlat a közép, 5. kategóriájú, ügyintézői autókra (Skoda Rapid):

A Magyar Suzuki Zrt. egyterű, 1. kategóriájú, emelt terepjáró képességű autókat (Suzuki Vitarákat) szállíthat legfeljebb nettó 7,335 milliárd forintért (itt az eredeti keretösszeg 4,89 milliárd volt, 2018 októberében módosítottak).

Nyertes ajánlat az egyterű, 1. kategóriájú személygépkocsikra (Suzuki Vitara):

Egyterű, 4. kategóriába sorolt, rendőrségi kialakítású személygépkocsikat is a Porsche Hungaria és a Porche Lízing szállítja, nettó 3,525 milliárd forint keretösszegig (itt a 2017-es keret 2,35 milliárd forint volt). A cégek Volkswagen Caddy Maxi Kombi 2.0 TDI típusokat ajánlottak, darabonként bruttó 8,4 millióért.

Nyertes ajánlat az egyterű, 4. kategóriában, rendőrségi kialakítással (VW Caddy Maxi Kombi):

A Pappas Autó nyerte ez egyterű, 5. kategóriájú, speciális rendőrségi kialakítású személygépkocsik beszerzését nettó 6,72 milliárd forint keretösszegig, amit 2018 novemberében 6,788 milliárdra emeltek. A cég itt is Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI típusokat ajánlott eladásra, darabját 20,8 millióért.

Nyertes ajánlat az egyterű, 5. kategóriájába, rendőrségi kialakítással (Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI):

Opel Astrákat szállít a Schiller Autóház Kft. a rendőrségnek és rendvédelmi szerveknek, járművenként bruttó 4,8 millióért. A cég nyerte meg 2017-ben a közép, 5. kategóriába sorolt, többfunkciós ügyintézői feladatok ellátására alkalmas autókra kiírt részteljesítést, 2,8 milliárd forint plusz áfa keretösszegben. Ezt később 2,868 milliárd forintra emelték.

Nyertes ajánlat a közép, 5. kategória, többfunkciós ügyintézői autókra (Opel Astra):

A közép, 5. kategóriába sorolt, speciális rendőrségi kialakítású személygépkocsikat is a Porsche Hungaria és a Porsche Lízing szállíthatja, nettó 2,678 milliárd forint keretösszegben. (A keret a 2018. november végi módosítás előtt 2,61 milliárd forint volt.) Az Audi A3-asokat jelentős, 36 százalékos kedvezménnyel adják el, egyenként 5,8 millió forintért.

Nyertes ajánlat a közép, 5. kategóriájú, rendőrségi kialakítású személygépkocsikra (Audi A3):

A Porsche-cégek a csoportos személyszállításra alkalmas, egyterű, 5. kategóriájú járművek szállítására a VW Transporter T6 Kombit ajánlottak. A nettó 980 milliós keretösszeget 2018-ban 1,47 milliárdra emeltek, majd amikor teljesült, 2019 április végén megszüntették a szerződést.

Nyertes ajánlat a csoportos szállításra alkalmas, egyterű, 5. kategóriában (VW T6 Kombi):

Nem érinti a hosszabbítás, idén októberben lezárult a szerződés aktív időszaka az alsó-közép, 3. kategóriájú, ügyintézői feladatokra alkalmas rendőrautóknál (Skoda Fabia). A Porsche-cégek a keretösszeg megemelésével 500 millió helyett 750 millió forint ért szállíthattak ilyen típusú autókat.

Nyertes ajánlat az alsó-közép, 3. kategóriájú, ügyintézői autóknál (Skoda Fabia):