Hungary

Meglepetés az Airbnb megregulázására szánt törvényjavaslatban

Hétfőn benyújtották a parlamentnek a rövid távú lakáskiadást újraszabályozó törvényjavaslatot. A korábban felreppent hírekkel szemben, elfogadása esetén a helyi önkormányzat dönthet az évente hasznosítható napok számáról. A javaslat módosítja a kereskedelemről szóló 2005-ös törvényt, amely leírja a magánszálláshely és az egyéb szálláshely fogalmát. Az új szabályozás augusztus 1-től léphet életbe.

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs múlt héten nyilvánosságra került javaslata éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között 30 napra korlátozta volna a rövid távú lakáskiadást. A ma benyújtott törvényjavaslatban már nincs szó erről, helyette a magánszálláshely és az egyéb szálláshely egy naptári éven belüli hasznosíthatósága időtartamát a helyi önkormányzat hatáskörébe utalja.

Az indoklás szerint a szabályozás rugalmasságát így két tényező biztosítja: egyrészt, hogy a tevékenység korlátozására nem országosan egységesen, hanem helyben kerül sor, továbbá, hogy az önkormányzat nem köteles korlátozó rendeletet alkotni, hanem csak mérlegelése szerint abban az esetben és ezen belül is olyan mértékben, amely a helyi viszonyok alapján indokolt.

Ugyanakkor a javaslat előírja, hogy az önkormányzatnak a rendeletben foglalt korlátozásról tájékoztatást kell adnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetője részére.

Az előterjesztés fontos része a kereskedelemről szóló 2005-ös törvény módosítása, amelyben a magánszálláshely és az egyéb szálláshely fogalmát meghatározzák, illetve kijelölik az önkormányzatok hatáskörét a szálláshelyek működési feltételeinek meghatározására.

A javaslat szerint magánszálláshelynek minősül az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Emellett ún. egyéb szálláshelynek azokat a szálláshelyeket kell tekinteni, amelyek nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása
céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrészek, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz.

Az előterjesztő az indoklásban kitér a rövidtávú lakáskiadás albérletárakra és lakásárakra gyakorolt hatására, az adóelkerülési tendenciára,  és a társasházi együttélés szabályainak sérülésére.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook-oldalán jó iránynak nevezte az Airbnb szabályozását. Mint írta, a Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a szabályozási munkában.

A javaslat elfogadása esetén az új szabályozás augusztus 1-től lép hatályba.

Football news:

Raheem sterling: Looking for tickets to Lisbon. From the 10th to the 24th. Retweet if you can help
Pep Guardiola: Gabriel is the best player of matches with Real Madrid
Three heroes of Lyon in the match with Juve – among them the defender, whom the fans drove in the fall
Manchester City and Lyon will meet in the 1/4 final of the Champions League on August 15 at Jose Alvalade
Photo of Pep and Zizou – just a gift for Showsport users
Ronaldo was eliminated so early from the Champions League for the first time in 10 years, although he tried very hard – in the playoffs for Juve, only he scores
Rudi Garcia: to Pass Juventus is a feat. The most pleasant defeat in my career