Hungary

Megváltozott a várandós kismamák oltási protokollja

Módosul a várandós és szoptatós anyák oltási ajánlása: a második adagot is ajánlják beadni a várható szülést megelőző negyedik hétig – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos elmondta,

a kismamák továbbra is a 12. héttől, azaz a második trimesztertől kaphatják meg az első oltást, azonban a második adagot is ajánlják beadni még a 36. hét előtt.

Ha a kismama addig nem kapja meg az oltást, a szülést követő második héttől javasolják beadni a vakcinát. Erről azonban továbbra is minden esetben az oltóorvos dönt.

A várandós kismamák eddig bizonytalanságban várták a legújabb híreket.

Várandósként felháborítónak tartom, hogy játszanak az életünkkel. Az esetünkben nem egy, hanem két életről van szó

– írta levelében Ági, egy 23 hetes, terhes kismama, aki már megkapta az első adag Pfizer-vakcinát. Levelében arról számolt be, hogy az oltás beadása előtt két papíron is alá kellett írni, hogy 35 napon belül meg kell kapnia a második oltást, ugyanakkor március végén az orvosok szakmai ajánlásokra hivatkozva még azt javasolták, a második oltást csak a szülés után kapják meg a kismamák. 

Kevés kutatási adat  

Az utolsó adag időpontja miatti bizonytalanság fő oka az volt, hogy tavaly csak korlátozottan álltak rendelkezésre adatok a témában. Hónapokon keresztül sem az orvosi szakma, sem a gyógyszergyártó cégek nem tértek ki erre a kérdésre. Most azonban a Czeizel Intézet arról adott hírt, hogy több új kutatás és tanulmány jelent meg, amelyek a fertőzés terhességre gyakorolt kockázataival, valamint a védekezésül szolgáló oltások hatásaival foglalkoznak.

Tidrenczel Zsolt, az intézet szakmai igazgatója arról számolt be, hogy a jelenlegi ismereteik szerint a kismamák ugyanakkora eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, mint a többi ember, és nagyjából kétharmaduk tünet nélkül esik át a betegségen.

Akiknek vannak tünetei, azok is általában enyhe, megfázásos panaszokról számolnak be. Mindezek mellett azonban néha előfordulnak súlyosabb esetek is, amikor a megfertőződött várandós nőknél nagyobb eséllyel alakul ki súlyos megbetegedés, mint a nem várandósoknál. 

Azt is hozzátette, hogy a vakcina a várandósok esetében sem véd meg teljesen a fertőzéstől. Az oltást követően ők is ugyanúgy reagálnak, mint mindenki más: fájdalmat tapasztalnak a végtagjaikban, esetleg lesz egy kis lázuk, de a terhességgel járó komoly szövődmények véleménye szerint jó eséllyel elkerülhetők. 

Ma már a szakemberek mindegyike egyértelműen javasolja, hogy várandósság esetén az első vakcinát a betöltött 12. hetet követően kapják meg a kismamák, mivel ez az időszak nagyon érzékeny a magzat testi fejlődése szempontjából – szögezte le Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke. 

Ezt követően azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy konzultáljanak a szülész-nőgyógyász szakorvosukkal, hogy az ő konkrét élethelyzetükben az eddigi betegségeiket, vagy éppen a várandóssággal együtt járó állapotot is mérlegelve döntsék el az, hogy a későbbiekben is adható-e számukra az oltás vagy sem. 

A védőnő emlékeztetett arra is, hogy a kismamák oltása egyelőre Pfizer és Moderna vakcinákkal lehetséges, melyekből két adag szükséges a megfelelő védettség kialakulásához. Hozzátette, a vakcina igénylése az ő esetükben sem különbözik, hivatalosan regisztrálniuk kell az erre létrehozott online felületen, illetve jelenthetik a háziorvosoknak is az oltási szándékot.

Ezt követően a háziorvos eldönti, hogy ő oltja be a kismamát, vagy elküldi oltópontra. Ez nyilván annak is a függvénye, hogy van-e valamilyen magasabb kockázat, vagy kell-e mérlegelni valamilyen egészségkockázatot az oltással összefüggésben. 

Várfalvi Marianna kolléganőivel azt tapasztalta az elmúlt hetekben, hogy nagyon sok várandós anya örült a számukra engedélyezett koronavírus elleni oltásnak. Már az első napokban is hosszú sorok kígyóztak az oltópontoknál, és ez a hozzáállás figyelhető meg továbbra is náluk – zárta gondolatait a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke. 

Fertőzés esetén

Amennyiben a kismama koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalja magán, mindenképpen menjen el Covid tesztre, és bizonyosodjon meg róla, hogy valóban vírus fertőzött-e – javasolja Tidrenczel Zsolt, a Czeizel Intézet szakmai igazgatója. Fertőzöttség esetén a kismamák ugyanolyan tüneti kezelésben részesülnek, mint mindenki más; lázcsillapítás, bő folyadék fogyasztás, és amennyiben szükséges, antibiotikum.

Az igazgató kiemelte, ha az édesanya állapota romlik, akkor szakorvosi vizsgálatra mindenképpen kell menni, és javasolja a kórházi felvételt is, ugyanis idővel a magzat érintettségére utaló tünetek is jelentkezhetnek. 

Nagyon masszívan kell lázat csillapítani, ugyanúgy, mint a nem terhesek esetében. Ez azért kiemelten fontos, mert a napokig tartó láz veszélyes lehet a magzatra, éppen ezért minden lázzal járó fertőzés után – így a COVID esetében is – ultrahang követés javasolt, hogy meggyőződjenek arról, rendben van-e a baba

– hívta fel a figyelmet a szakember, aki hozzátette: a terhesség korai szakaszában bármilyen fertőzés, illetve lázas állapot veszélyes lehet, a koronavírustól függetlenül. Mindezek mellett azonban elmondható, hogy a koronavírus határozottan megnöveli az első trimeszteri vetélések kockázatát. 

Ma már tényként kezelik a fertőzött kismamák esetében bekövetkezett magas koraszülések arányát is.

A legújabb kutatások arra utalnak, hogy a koronavírus-fertőzés egyértelműen megnöveli a koraszülés kockázatát. A jelenség oka döntően a kismama vírusfertőzés miatt kialakult, súlyos állapota, tüdőgyulladás, légzészavar, keringési problémák, melyek akár az életét is közvetlenül veszélyeztethetik. A magzat szempontjából a koraszülés okozhat problémákat.

A Czeizel Intézet vezetője szerint sokat lehet tenni a várandósoknak a megelőzés érdekében, de ez esetben is ugyanazok az elvek irányadók, mint mindenki más számára: odafigyelés, maszkviselés, kézmosás, higiénia, távolságtartás, oltás, szükség esetén karantén.

(Borítókép: Beoltanak egy várandós nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag első adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 14-én. Fotó:  Balázs Attila / MTI)

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it