Hungary

Megvan, ki lehet az új alkotmánybíró

A jelölőbizottság hétfői ülése után tették közzé a javaslatot, mely szerint Márki Zoltán a jelölt.

A kúriai büntetőbíró megválasztásáról kedden szavaz az Országgyűlés. Legalább 133 támogatóra van szüksége.

Márki Zoltán 1988-ban végezte el az egyetemet, 1990 óta bíró. Hat évig járásbíróságon ítélkezett. Szintén hat évig (1996–2002) dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban a Horn- és az első Orbán-kormány idején.

„Feladatom 1997-tól a büntetőjogi törvény-előkészítés irányítása, s mellette 2000 elejétől a kegyelmi ügyek előkészítése, a jogi képviselet irányítása, a büntetés-végrehajtás felügyelete” volt – írja. 19. éve dolgozik a korábban Legfelsőbb Bíróságnak nevezett Kúrián, 9. éve kúriai tanácselnök, 3 hónapja a büntető kollégium vezetője.

A múlt héten derült ki az országgyűlési napirendből, hogy be kívánják tölteni a kúriai elnökké választott Varga Zs. András lemondása miatt 2020 októbere óta üres 15. alkotmánybírói helyet. Ehhez az összes képviselő kétharmadának a támogatása, tehát legalább 133 szavazat szükséges. A Fidesznek és a KDNP-nek éppen ennyi van, ha a súlyos koronavírus-fertőzésből kigyógyult Bányai Gábor is ott tud lenni. Emellett többnyire a kormánypártokkal szavaz Ritter Imre német nemzetiségi képviselő és néhány volt jobbikos független.

Ez a szavazás azonban titkos, tehát bizonytalanabb az eredménye.

Az viszont segíthet, hogy Márki Zoltán – például a Google kereső alapján – „politikailag ismeretlen”. Tehát a jelölőbizottság, bár a 2010 óta érvényes szabályok szerint a kormánypárti tagok önmagukban is eldönthetik a jelölést, ezúttal egy szakjogászt választott, aki politikai, ideológiai kérdésekről eddig nem szólalt meg, az elmúlt években bekerült jónéhány új alkotmánybíróval ellentétben nem volt politikus vagy közéleti szereplő. Tudományos írásai, amelyek egy része a HVG Orac kiadónál jelent meg, egyebek közt a korrupcióelleni stratégiáról, a maffiaellenes szabályozásról, az állami kárenyhítésről és áldozatvédelemről szóltak. Így nem kizárt, hogy a keddi titkos szavazáson ellenzéki szavazatokat is kap.

Football news:

Atalanta wants to buy Demiral from Juventus at the request of Gasperini. Negotiations are underway with Turk's agents
Sulscher about the Monitor Lizard: I am very happy, Manchester United have been following him for a long time. We will have more options for the game
Juventus is discussing the transfer of 19-year-old Caio Jorge from Santos. His contract will expire at the end of the year
Roma rents Shomurodov with a mandatory purchase for 16-18 million euros. Contract - until 2026
Milan is ready to extend the contract with Kier until 2023
Chelsea and Kunde agreed on a salary of 4 million euros plus bonuses
Overmars about Onan: There have been no contacts with Lyon for a week. There were no problems with Arsenal at all