Hungary

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Az orvosi szaklap szerint az oltóanyag a koronavírus dél-afrikai mutációjával szemben is hatásos.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a The Lancet állt ki a kínai Sinopharm-vakcina mellett - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn a közösségi oldalán.

Menczer Tamás a bejegyzésben megosztott videóban elmondta, hogy a cikk szerint a kínai Sinopharm-vakcina hatásos a vírus dél-afrikai mutációja ellen is.

Jó hírnek nevezte, hogy a szaklap nem kérdőjelezi meg az oltóanyag hatásosságát, hanem azt állítja, hogy az egyik legveszélyesebb mutáns ellen is hatásos.

Az elmúlt hetekben több helyütt is felmerült a kérdés, hogy a megfelelő védettséghez valóban szükség lehet-e harmadik dózisra a kínai vakcinából, a témával alábbi cikkünkben részletesen foglalkozunk:

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Szerbiában korcsoportokra lebontva elemzik az összes oltóanyag, így a Sinopharm hatékonyságát is, sőt országos vizsgálatra készülnek. Magyarországon a kormány nyilvános adatok nélkül állítja, hogy nem kell a harmadik dózist beadni. Az eddigi tapasztalatok alapján az oltóanyag hatékony, de előfordulhatnak esetek, amikor nem indult be az ellenanyag-termelés.

Március közepén az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatósága kezdte el a harmadik dózist adni a beoltottak egy kis csoportjának, mert azt vették észre, hogy néhány ritka esetben a szervezetük nem termelt elég antitestet a vírus ellen. Az azóta sem derült ki, hogy ez pontosan hány embert érintett és ők milyen korcsoporthoz tartoztak. Később a kínai járványügy vezetője állította, hogy az országban előállított oltóanyagok nem adnak magas fokú védettséget.

A Sinopharm  március 28-án jelentette be, hogy megvizsgálja a külföldön végzett klinikai III. vizsgálatok eredményeit, hogy az alapján eldöntsék, szükség van-e harmadik dózisra. A vállalat alelnöke azt mondta a Reutersnek, hogy az előzetes eredmények azt mutatták, hogy egy újabb dózis növelheti az antitestek számát és az oltóanyag mutációk elleni védelmét is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 15-ei kormányinfón kijelentette, hogy nincs szükség harmadik dózisra a vakcinából, szerinte a hírek mögött más gyártók üzleti érdekei húzódhatnak meg. A hivatalos kormányzati kommunikációnak ellentmondott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nyilatkozata, aki a Népszavának adott interjúban nem zárta ki egy országos vizsgálat lehetőségét.

Football news:

They want to allow 25 thousand people to attend the Champions League final. Chelsea and City fans will receive 4 thousand tickets each
Michael Owen: Mount and Foden will be the best players in the world. Phil can be one of the best in the history of England
Zinedine Zidane: Hazard has to play, he has to get his confidence back. He has to rebuild the old version of himself
Gary Lineker: It was the weakest Real I've ever seen. Chelsea are better by a million miles
Iniesta believes that Barcelona will take La Liga: They are able to win all the remaining matches
Chelsea Tuchel vs top coaches: 7 wins, 1 draw, 1 goal conceded
Chelsea have reached the Champions League final all three times after changing their coach during the season