Hungary

Méreginjekciókat forgalmazott négy amerikai homeopátiás gyártó

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynöksége (US Food and Drug Administration, FDA) négy homeopátiás szereket gyártó cégre csapott le, mert azok olyan injekciókat gyártottak és forgalmaztak, amikben nagy mennyiségben talált a hatóság mérgező anyagokat, jelentette az Ars Technica. Az FDA közleménye szerint sztrichnin (nux vomica), ólom-acetát (plumbum aceticum), oldatos higany (mercurius solubilis) és belladonna (nadragulyakivonat) volt a készítményekben.

Mik is ezek a szerek?

A gyártók betiltott termékei részben intravénás injekciók voltak, azaz közvetlenül a véráramba adagolva fejtették ki hatásukat. A kellő szakértelem nélkül beadott injekció eleve az egyik legveszélyesebb módja az öngyógyításnak, az FDA pedig arra figyelmeztet, hogy a fenti méreganyagok közvetlenül a véráramba, vagy izomba adagolva rendkívül veszélyesek lehetnek.

Az FDA által betiltott szerek közös jellemzője, hogy ellentétben az alapvetően ártalmatlan, placebóként esetenként akár hatásosnak is mondható, csupán vizet és cukrot tartalmazó homeopátiás készítményekkel, ténylegesen tartalmaztak hatóanyagot, azaz a fentebb felsorolt mérgező vegyületeket. Az FDA arra is figyelmeztetett, hogy túl azon, hogy az ezeket a termékeket használók saját egészségüket veszélyeztetik a méreganyagok felügyelet nélküli adagolásával, az ellenőrizetlen gyártási körülmények, gyógyszergyártókra nézve kötelező higiénés és technológiai szabályok figyelmen kívül hagyása további kockázatot, akár életveszélyt is jelenthet a készítmények vásárlóira.

A négy cég a következő:

A betiltott készítmények állítólag izom és ízületi fájdalmak, immungyengeség és idegrendszeri zavarok orvoslására adagolhatók.

Magyarországon is beszerezhetők olyan homeopátiás szerek, amik sztrichnint, ólmot, higanyt és nadragulyakivonatot "tartalmaznak", szerencsére csak a szokásos, végtelenül nagy hígításban, azaz tényleges hatóanyag-molekula nincs bennük, így szedésükkor nem kell tartani mérgezéstől, csupán a pénztárca kóros soványodásától.

Football news:

Zinedine Zidane: if the referee gives a penalty, it means it is a penalty
Lizard on the criticism of VAR: In Real life, they don't pay attention to conversations outside the team
Real need to score 5 points in 3 rounds to win La Liga
Gasperini about the 1/4 final of the Champions League: the Match with Juventus is an imitation of the games with PSG
Courtois played 18 dry games in the La Liga season. Real's record is one game away
Real Madrid won the 8th victory in a row and does not miss 5 matches
There was hardly any contact, and even outside the penalty area. Ex-member of Barca's Board of Directors about real's penalty