Hungary

Merkely szerint kár még a horvát nyaralást tervezni

A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, egyelőre inkább a belföldi nyaralást javasolja, mert hiába kapott például Horvátország zöld besorolást, ez a lista folyamatosan változni fog.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap bejelentette, hogy változnak a beutazási szabályok Magyarországon, a különböző országokat pedig különböző színekkel jelölik majd, annak megfelelően, milyen ott a vírushelyzet - írja az Infostart.

Így például ha valaki sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból lép be, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár igazolódik a fertőzés, akár nem, karanténba kell vonulnia. Két tesztet fognak elvégezni rajta: ha sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív, kijöhet a karanténból, vörös ország esetén két negatív teszt kell ehhez. Zöld jelzésű országoknál nincs ilyesmire szükség.

Merkely Béla az ATV Híradójának azt mondta, jelenleg a négy orvosegyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja tudja elvégezni a legtöbb PCR-tesztet, de az állam csak augusztus 1-jéig vállalja a tesztek költségét, utána a beutazóknak ezt maguknak kell fizetniük.

A rektor - akárcsak korábban az InfoRádió Aréna című műsorában - a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, így megúszható a teszteléssel és a karanténnal együtt járó szervezés is. Figyelmeztetett, hogy egyelőre nem tudunk pontos adatokat más országokról, így azt sem, hol mekkora mértékű lehet a fertőzöttség valójában.

Példaként említette Horvátországot, amely egyelőre ugyan zöld besorolást kapott, de ez bármikor megváltozhat, ahogyan a többi ország esetében is.

A rektor éppen arra számít, hogy a lista folyamatosan változik majd.

Football news:

Philippe Coutinho: it was unusual to Play against Barca, but I have a contract with Bayern
Bartomeu does not intend to retire after 2:8 from Bayern
Bayern punished Barcelona for an 8-man defense. In this match, Messi was the problem, not the solution
L'equipe put Setien one for 2:8 with Bayern. For the first time, such an assessment was received by a coach
Pozornik! Barca fans met the team at the hotel after 2:8 from Bayern
Bayer's CEO confirmed that Havertz wants to leave the club
Destruction of Barcelona - in gifs from Tiktok Davis. This is better than highlights!