logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Mi lett Csukás Istvánnal? A Süsü írója elárulta, honnan merít ötletet a könyveihez

Több generáció nőtt fel Csukás István meséin, a Süsü és más klasszikusok szerzője pedig elárulta, honnan vett ihletet népszerű történeteihez.

„Gyerekkorom nagyon sok emlékét megőriztem, sőt, fel is használtam a könyveimben. Így volt ez az első ifjúsági regényem, a Keménykalap és krumpliorr esetében is, ami nagyon nagy karriert futott be. A történetben szereplő elátkozott fagylaltost valós emberről mintáztam, Bagaméritől én is vettem fagylaltot kisfiúként Kisújszálláson” – kezdte Csukás a Bestnek. A 83 éves író szerint erős a kapcsolat közte és szülőföldje között, anno is jól éltek, de nem kiváltképp a pénz, sokkal inkább a hangulat, a közösség miatt.

„Erős a kapcsolat köztem és Kisújszállás között, most lett kész a könyvem, ami arról szól. Boldogan írtam, egy kicsit vissza is utaztam az időben, amit másoknak is ajánlok. Mindenkinek van egy kincsesbányája, a saját gyerekkora, csak sokan elfelejtik a hozzá visszavezető utat” – magyarázta a Kossuth-díjas szerző, hozzátéve: a szeretet kölcsönös.

"Szobrok készültek a városban a figuráimról, és a Süsü-játszótér is van” – mesélte.

Csukás István hatalmas szeretete a gyerekek iránt nem csökkent az évek múltával, ők pedig ugyanúgy imádják kedvenc mesehőseik atyját, mint ahogy azt szüleik tették – a mai napig rengeteg ajándékkal lepik el a lelkes rajongók. Otthonában is lépten-nyomon belebotlik egy Gombóc Artúr- vagy Süsü-plüssbe, amelyet a legkisebbek készítettek neki.

„Ha van még az életnek értelme, az valahol náluk rejlik. A felnőttek agya beszűkül, de a kicsik felfogása és képzelete végtelen és reménnyel teli. Felüdülés velük lenni. Épp ezért, amikor elkezdtem nekik írni, elhatároztam, hogy csak vidámat vetek a papírra, és annyi örömöt gyömöszölök a tökfejekbe, amennyi csak beléjük fér, hogy kibírják 100 éves korukig . Szerencsés ember vagyok, hogy abból élhetek, amit szeretek csinálni, emiatt már pusztán abban is örömöm telik, hogy még lélegzek. Nem megyek bele a konfliktusokba, harcokba, tudniillik az élet egészen másra való.”

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO