Hungary

Mit tanultunk magunkról, milyen hibákat követtünk el? - interjú Csányi Vilmossal

A Covid-19 első hulláma Magyarországon viszonylag enyhe volt, mégis teljesen felforgatta az éltünket. Hogyan változtunk a bezártság alatt és mi vár ránk, ha esetleg újra terjedni kezd a vírus? Milyen hatással volt ránk, hogy az egész világ adatokkal próbált meg alátamásztani egymásnak teljesen ellentmondó teóriákat. Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk Csányi Vilmos etológussal 18 órától, az Out of the Box keretében.

Ahogy a koronavírus-járvány első hullámán túl vagyunk, Magyarországon az is sokak számára kérdésessé vált, hogy egyáltalán volt-e járvány. A kijárási tilalom alatt így is megtanultunk bezárkózni, de beleőrülni is. Hogy változott meg a magatartásunk a karanténtól? Másodjára könnyebb lesz, vagy láncokat kell a hatóságoknak a bejárati ajtókra erősíteni? Meddig van helye a kétkedésnek és a "bezzeg múltkor sem volt semmi" hozzáállásnak?

Emellett az egész világ a médiából próbált meg tájékozódni a vírusról, valamint a járványról, miközben naponta jelentek meg egymásnak ellentmondó információk. Még a legnagyobb tudományos folyóiratokat is megtréfálta, hogy gyorsan kellett friss tanulmányokat közzétennie, de az információk ellenőrzése, a munkák hitelessége új kihívások elé nézett.

Engem a járvánnyal kapcsolatos hiedelmek természete érdekel a legjobban. Talán az első alkalom, hogy az egész glóbusz megpróbált adatokkal alátámasztani sokféle, sokszor egymással ellentételes elképzelést. A hiedelmek és a tények viszonya a legizgalmasabb az elmúlt eseményekben

- vélekedik Csányi Vilmos, Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, az ELTE etológia tanszékének professzor emeritusa, a Harvard Egyetem és a New York State Research Institute for Neurochemistry volt vendégkutatója, akivel csütörtök este 6 órakor többek között a fenti témákról és kérdésekről beszélget az Out of the Box legújabb adásában Szabó Dániel, a Napi.hu újságírója.

A beszélgetést az alábbi videón követheti majd.

Az Out of the Box eseményeiről Facebook-oldalunkon tájékozódhat, a korábbi beszélgetéseket Youtube-csatornánkon is megtekintheti. Kövessen minket és iratkozzon fel!

Mi is az az Out of the Box?

Hogyan váltsuk meg a világot, ha éppen dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az Out of the Box egy olyan virtuális rendezvénysorozat, ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMedia felületein valósul meg. Az esemény házigazdája a Napi.hu

Football news:

Don't talk behind our backs, go out on the field and fight with us. Pep's possible appeal to Jose, Klopp and the world
Robertson Pro 1:2 with Arsenal: the Result is disappointing. But next week, the 30-year wait will end!
Bruno Fernandes: Ronaldo is the most technical player I have seen
Solskjaer on Chelsea: They have 48 hours more rest before the Cup semi-final. It's not fair
Bayer wants about 100 million euros for Havertz. He will not be released until the end of the Europa League draw
Manchester City presented their home form for the 2020/21 season. It has a white pattern
Pirlo will lead Juventus U23