Hungary

MNB: aki teheti, lépjen ki a hitelmoratóriumból

Ilyen, amikor szembemegy a kormánnyal a jegybank.

A hiteltörlesztés folytatására kéri a Magyar Nemzeti Bank azokat az adósokat, akiknek ez nem okoz pénzügyi nehézséget. A jegybank közleményében emlékeztet: a hitel fennálló részére a törlesztési moratórium alatti időszakban is kamat rakódik, amit ugyan nem tőkésítenek – vagyis nem válik kamatos kamattá –, de a futamidő végén egyenlő részletekben vissza kell majd fizetni.

Nem is keveset. Az MNB júniusi Stabilitási jelentése szerint például közel 3 millió forinttal nőne meg az összes tartozása annak az adósnak, akinek egyébként még 15 millió forintnyi tőketartozása és 20 évnyi futamideje volna hátra 5 százalékos kamatú lakáshitelénél, és a moratórium elrendelésétől egészen 2022. június végéig igényelné a fizetési stopot. Az ő futamideje (a moratóriumban eltöltött 27 hónapot is beszámítva) összesen 56 hónappal – azaz közel öt évvel – nyúlna meg – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Ugyancsak ennyivel, mintegy 58 hónappal kellene tovább fizetnie hitelét annak a moratórium lehetőségét végig kihasználó ügyfélnek, akinek 15 százalékos kamatozású, 1,5 millió forint összegű személyi kölcsöne van, és még 7 év hátralévő futamideje lett volna. Az ő összes hitelterhe a fizetési stop kapcsán felhalmozódó kamatok miatt 927 ezer forinttal nőne meg.

A jegybank kiemeli: a futamidő és az összes hitelteher azok számára nő meg elsősorban, akik esetében a moratórium igénybevételekor még amúgy is sok év volt hátra a törlesztésből, illetve magasabb volt a kamatuk (pl. mert jellemzően magasabb hiteldíjú fogyasztási hitelük van). Még rosszabb a helyzet azonban a futamidővel nem rendelkező hiteltermékeknél, például a hitelkártyáknál. Az ilyen ügyfeleknek – hacsak bankjuk nem tesz lehetővé más módot – a törlesztési stop végével esedékessé válik a moratóriummal érintett teljes tartozás megfizetése. A futamidő nélküli hiteleknél ezért az adósoknak még lényegesebb mérlegelni a tartozás mielőbbi megfizetését.

A jegybank elismeri, hogy a törlesztési moratórium (amelyet egyébként a válság kezdetekor Matolcsy György jegybankelnök javaslatára vezettek be a vállalkozói és háztartási hitelek esetében is) családok százezrei számára kínált kedvező lehetőséget, ám a közlemény szembemegy a kormánnyal, amely a moratórium határidejének újbóli kitolását kezdeményezte. Hasonlóan a jegybankhoz, a Bankszövetség is ellenzi a kitolást, és az a szervezet is arra hívja fel a figyelmet, hogy aki csak teheti, térjen vissza a fizetéshez. Ennek ellenére jó eséllyel lehet számítani a meghosszabbításra 2022 nyaráig: a Fidesz múlt heti frakcióülése után Kocsis Máté jelentette be, hogy a párt erre tesz javaslatot a kormánynak, sőt, a téma része lesz a következő nemzeti konzultációnak is.

Football news:

Shakhtar coach De Derbi on 2:1 with Genk: If we want to go further, we must play powerfully for the entire 90 minutes
Lewandowski admits that he will leave Bayern in a year. The striker has a contract until 2023
Kochenkov on moving to Arsenal: Shamov, Levashov are excellent goalkeepers, we will compete
Neville about Kane: He seems to be very annoyed, but this is not an excuse. It is impossible to justify a player missing training
Kovac about hooting at Tchuameni: We are devastated that this is still happening in the XXI century. We won the match against racism
Chelsea will offer Inter 120-130 million euros for Lukaku. The striker will be given a contract for 12 million euros a year
Umtiti has fully recovered from his knee problems. The Barca defender is ready to play at the top level