Hungary

Nagyon kiakadt Brüsszelre a Boking.com

A Booking.com szerint az EU erőfeszítései, amellyel próbálják megzabolázni a nagy technológiai cégeket csak arra jók, hogy a szállásportál versenytársait hozzák helyzetbe. Nem értik, hogy miért kell lábon lőni a legsikeresebb európai tech-céget.

A Booking.com éles kritikával fogadta az Európai Unió tervét, amely a szállásportált a hotelpiac "kapuőreként" definiálná. Ha ez megtörténne, akkor az a céget jelentősen korlátozná és nagy előnyhöz juttathatná annak  versenytársait, e mellett az európai technológiai szektort is hátrányosan érintené - írja a cég álláspontjáról a Financial Times.

A Booking arra akadt ki, hogy Brüsszel jelenleg arra készül, hogy átfogó szabályozással próbáljon meg gátat szabni a nagy technológiai cégek piaci dominanciájának. Ennek keretein belül az eddiginél jóval szigorúbban szabályoznák a 20 legnagyobb technológiai vállalat európai működését.

Glenn Fogel, a Booking vezérigazgatója szerint sokkoló a hír, hogy a szabályozók mérlegelik a lehetőségét a cég szigorúbb Uniós szintű szabályozásának. Ennek célja az lenne, hogy segítsék a cég kisebb versenytársait. - Mi egyike vagyunk a nagyon, nagyon kevés sikeres tech cégeknek Európában. Ez nyilvánvaló még ha nagyképűnek hangzik is. Erre kormányzati szabályozóhatóságaink megbilincselnének minket - mondta a vezérigazgató.

A mostaninál nehézkesebb szabályozás gúzsba kötné szerinte  jelenleg 15 milliárd dolláros árbevételűa Booking-com-ot. Egyben helyzetbe hozná a versenytársakat, mint amilyen például az amerikai Expedia vagy a kínai Ctrip csoport, miközben az európai cégek csak szenvednének - tette hozzá.

A legnagyobbakra lőnek

Az EU a bevezetendő szabályozást hivatalosan nem egy cégre készül szabni, hanem általános regulációra készül, attól tartva hogy komoly jogi akadályokba ütközne, ha egyes cégeket megkülönböztetnének a többitől. Az FT forrásai szerint azonban valójában mégis olyan szabályozás készül, amely leginkább a 20 legnagyobb tech cégre lenne szabva. A javaslatokról még mindig vitatkoznak az EU-ban és végeleges döntés még mindig nem született az ügyben. A francia és a holland kormány állítólag nagyon erőltetné az erőteljesebb szabályozást, amely akár a cégeket tevékenységeik feldarabolására is kényszerítheti, vagy egyes cégeket teljesen ki is tilthatnának az uniós piacról.

Állítólag azért akarják a Booking.com-ra ráhúzni a "kapuőr" szerepet, mert ezzel elejét lehetne venni egy csomó kritikának. Például annak, hogy az EU csak az amerikai Szilícium-völgy technológiai óriásainak akarna keresztbe tenni. Az EU szabályzat-tervezete szerint az ilyen,a vállalkozások és a fogyasztók között "kapuőri" szerepet betöltő cégek gazdasági hatalmat és ellenőrzést gyakorolnak a digitális szféra jelentős területei felett, ami csaknem ellehetetleníti versenytársaiknak, illetve a piacra belépőknek, hogy ringbe szálljanak.

Fogel szerint viszont nevetséges a Booking.com-ot ebbe a kategóriába bepréselni, hiszen a hotelszektor árbevételének csak 13 százaléka folyik át a cégen, tehát 87 százaléka máshol keletkezik. Van tehát a fogyasztóknak és a vállalatoknak elég alternatívájuk rajtuk kívül is. Persze ha nem csak a teljes hotelszakmát nézzük, hanem az online szállásközvetítőkét, akkor elég nyomasztó a Booking.com túlsúlya. Ezen a piacon ugyanis Európában a cég részesdése elérte a 67,7 százalékot.

Ennek ellenére a cég szerint nagyon sok, komoly versenytársuk akad, s ha őket jobban szabályoznák a többieknél, akkor az számukra tisztességtelen hátrányt jelentene.

A nagy technológiai cégeknek persze nem csak Európában kell megküzdeniük a szabályozások várható megszorításával. Az Egyesült Államokban is komolyan készülnek tevékenységeik megregulázására.

Football news:

Juve want to buy Morata from Atletico in the summer. Pirlo considers him an ideal partner for Ronaldo
Inter will not sack Conte regardless of results in the Champions League. The club wants a long-term project
Zidane on Hazard: He hasn't been injured in his entire career, but now... It's a difficult situation, but Eden is very strong
Robertson about VAR: We just want consistency. The same mistakes are made
In the USSR, only football was hotly debated. In 1947, writer Steinbeck and war photographer Capa traveled around the Union and went to a match in Georgia
Joan Laporta: Barcelona and the Champions League are a shattered success story. I want to return the club to the top of world football
Cavani apologized for the word Negrito on instagram: I am against racism. The last thing I wanted to offend anyone