Hungary

Nagyon kiakadt Brüsszelre a Booking.com

A Booking.com szerint az EU erőfeszítései, amellyel próbálják megzabolázni a nagy technológiai cégeket csak arra jók, hogy a szállásportál versenytársait hozzák helyzetbe. Nem értik, hogy miért kell lábon lőni a legsikeresebb európai tech-céget.

A Booking.com éles kritikával fogadta az Európai Unió tervét, amely a szállásportált a hotelpiac "kapuőreként" definiálná. Ha ez megtörténne, akkor az a céget jelentősen korlátozná és nagy előnyhöz juttathatná annak  versenytársait, e mellett az európai technológiai szektort is hátrányosan érintené - írja a cég álláspontjáról a Financial Times.

A Booking arra akadt ki, hogy Brüsszel jelenleg arra készül, hogy átfogó szabályozással próbáljon meg gátat szabni a nagy technológiai cégek piaci dominanciájának. Ennek keretein belül az eddiginél jóval szigorúbban szabályoznák a 20 legnagyobb technológiai vállalat európai működését.

Glenn Fogel, a Booking vezérigazgatója szerint sokkoló a hír, hogy a szabályozók mérlegelik a lehetőségét a cég szigorúbb Uniós szintű szabályozásának. Ennek célja az lenne, hogy segítsék a cég kisebb versenytársait. - Mi egyike vagyunk a nagyon, nagyon kevés sikeres tech cégeknek Európában. Ez nyilvánvaló még ha nagyképűnek hangzik is. Erre kormányzati szabályozóhatóságaink megbilincselnének minket - mondta a vezérigazgató.

A mostaninál nehézkesebb szabályozás gúzsba kötné szerinte  jelenleg 15 milliárd dolláros árbevételűa Booking-com-ot. Egyben helyzetbe hozná a versenytársakat, mint amilyen például az amerikai Expedia vagy a kínai Ctrip csoport, miközben az európai cégek csak szenvednének - tette hozzá.

A legnagyobbakra lőnek

Az EU a bevezetendő szabályozást hivatalosan nem egy cégre készül szabni, hanem általános regulációra készül, attól tartva hogy komoly jogi akadályokba ütközne, ha egyes cégeket megkülönböztetnének a többitől. Az FT forrásai szerint azonban valójában mégis olyan szabályozás készül, amely leginkább a 20 legnagyobb tech cégre lenne szabva. A javaslatokról még mindig vitatkoznak az EU-ban és végeleges döntés még mindig nem született az ügyben. A francia és a holland kormány állítólag nagyon erőltetné az erőteljesebb szabályozást, amely akár a cégeket tevékenységeik feldarabolására is kényszerítheti, vagy egyes cégeket teljesen ki is tilthatnának az uniós piacról.

Állítólag azért akarják a Booking.com-ra ráhúzni a "kapuőr" szerepet, mert ezzel elejét lehetne venni egy csomó kritikának. Például annak, hogy az EU csak az amerikai Szilícium-völgy technológiai óriásainak akarna keresztbe tenni. Az EU szabályzat-tervezete szerint az ilyen,a vállalkozások és a fogyasztók között "kapuőri" szerepet betöltő cégek gazdasági hatalmat és ellenőrzést gyakorolnak a digitális szféra jelentős területei felett, ami csaknem ellehetetleníti versenytársaiknak, illetve a piacra belépőknek, hogy ringbe szálljanak.

Fogel szerint viszont nevetséges a Booking.com-ot ebbe a kategóriába bepréselni, hiszen a hotelszektor árbevételének csak 13 százaléka folyik át a cégen, tehát 87 százaléka máshol keletkezik. Van tehát a fogyasztóknak és a vállalatoknak elég alternatívájuk rajtuk kívül is. Persze ha nem csak a teljes hotelszakmát nézzük, hanem az online szállásközvetítőkét, akkor elég nyomasztó a Booking.com túlsúlya. Ezen a piacon ugyanis Európában a cég részesdése elérte a 67,7 százalékot.

Ennek ellenére a cég szerint nagyon sok, komoly versenytársuk akad, s ha őket jobban szabályoznák a többieknél, akkor az számukra tisztességtelen hátrányt jelentene.

A nagy technológiai cégeknek persze nem csak Európában kell megküzdeniük a szabályozások várható megszorításával. Az Egyesült Államokban is komolyan készülnek tevékenységeik megregulázására.

Football news:

Steve McManaman: Real Madrid are an aging team. They need new players if they want to reach their previous heights
ISCO could move to Sevilla in January. Lopetegui is personally Interested
Bilyaletdinov about the Champions League: Loco can leave the group. Unmotivated Bayern can be beaten in the 6th round
Zlatan Ibrahimovic: I Thought about retiring, but I wanted to change the mentality of Milan
Vasco da Gama sports Director: Balotelli will be like Maradona for us
Real Madrid won't buy Mbappe in the summer of 2021 due to the crisis (Le Parisien)
Ibra scores in 39, Buffon drags in 42, Ronaldo has no plans to finish. Is football really getting old?