Hungary

Nagyot nőtt az átlagkereset, már akinek van

Az idei évben január és augusztus között tíz százalék körüli mértékben nőtt az átlagkereset a legalább öt főt foglalkoztató szervezeteknél, így a zsebbe kedvezményekkel együtt több mint 270 ezer forint kerülhetett.

Az idei évben január és augusztus között a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 395 400 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 406 000 forint volt - derül ki a KSH jelentéséből.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 262 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 271 800 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,9 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset - összefüggésben a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével - 10,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (711 200 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (250 100 forint). (Ebben az ágazatban a járvány miatt óriási a munkanélküliség.) A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 429 600, a nők esetében 362 900 forintot ért el, ez a férfiaknál 9,2, a nőknél 10,9 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A reálkereset 6,2 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,5 százalékos növekedése mellett - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal

Ami az augusztus hónapot illet, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 391 600 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 402 400 forint, míg a nettó kedvezmények nélkül 260 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 269 000 forint volt. Mindegyik adat bő kilenc százalékos emelkedést takar.

Football news:

Barcelona are thinking about signing Garay due to Pique's injury
Pepe apologized for the red in the match with Leeds: there is no excuse for My behavior. I am deeply sorry
Manchester City have prepared a 10-year plan for Messi. After finishing his career, they want to make him an Ambassador for the club (The Times)
A Preston player who twice touched an opponent's genitals can be disqualified for 3 matches
Griezmann about his childhood: I tried to get into 10 clubs in France, but no one gave me a chance
Austin Matthew McConaughey (co-owner) is preparing for MLS: all season tickets have been sold, although there are only 2 players in the team, and the stadium (for $240 million) is still under construction
Lineker on Liverpool: Huge praise for Klopp's spectacular performance despite injuries