Hungary

Nem pontosan azt mondta a WHO a Sinopharmról, mint amit Menczer Tamás állít

Mivel a klinikai vizsgálatokban kevesen vettek részt, csak korlátozottan állnak rendelkezésre biztonságossági adatok a kínai vakcináról.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimondta, hogy a kínai Sinopharm-vakcina az időseket is védi - közölte Menczer Tamás kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt is közölte, hogy a WHO kifejezetten ajánlja a vakcina használatát a 60 év felettieknél is. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy az ajánlásban nincs arra utaló adat, hogy a vakcina másképpen hatna az időseknél és a fiataloknál.

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásából azonban néhány részletet nem említett meg Menczer Tamás.

A WHO szakértői bizottsága értékelésében többek között azt is írja, hogy

a 60 éven felüliek esetében korlátozottan állnak rendelkezésre a biztonságosságról szóló adatok, mivel kevesen vettek részt a klinikai vizsgálatokban.

Megjegyzik, hogy ugyan nagyjából hasonló biztonságossági eredmény várható az idősebb és a fiatalabb korosztály esetében is, azt ajánlják, hogy azok az országok, amelyek úgy döntenek, hogy a 60 éven felülieknek is beadják az oltóanyagot, folyamatosan ellenőrizzék annak biztonságosságát.

Azt is írták, hogy

a vizsgálatok úgy készültek, hogy nem alkalmasak annak kimutatására, hogy a vakcina hatásos a súlyos társbetegségekben szenvedőknél, a várandós nőknél, vagy a 60 évesnél idősebb embereknél.

Az államtitkár korábban a világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a The Lancet egyik cikkével érvelt a kínai Sinopharm-vakcina mellett. Később kiderült, hogy nem egészen a Lancetben jelent meg az által hivatkozott cikk és az írás nem egy tudományos kutatásról szólt. Csak egy rövid levél jelent meg a felületen, a The Lancet Microbe Correspondence rovatában, amely arról szólt, hogy egy 12 mintás Sinopharm vizsgálat alapján a szerzők szerint a vakcina a dél-afrikai mutáns ellen is hatásosnak bizonyult. A rovatban olyan levelek jelennek meg, amelyeket nem néznek meg közlés előtt más, független szakértők, csak a szerkesztők.

[Az oroszok szerint olyan hatékony a Szputnyik V, hogy egyet is elég lenne beadni belőle]

A levelet Xiaoming Yang, a Sinopharm alvállalata, a China National Biotec Group elnökségi tagja és a vakcinaprojekt vezető kutatója írta, illetve Hui Wang, aki szintén a cégnél dolgozik, a többi szerző pedig más kínai kormányszervnél és egyetem munkatársa.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Football news:

Bayern is Interested in Dumfries, his compensation is 15 million euros. Defender scored 2 goals at the Euro
The Italian coach of the Hungarians translated and learned the anthem - to understand the nation! This country saved his career (almost became an accountant)
Kane on 0-0 with Scotland: Tough game, they defended very well. This is the Euro, there are no easy matches here
Roma and Patricio have agreed on a contract. Wolves want 12-15 million euros for the goalkeeper
Jose Mourinho: Hazard is an amazing player who trains terribly
Southgate bans risky passes through the centre - this is the main reason for English angst. Are there any advantages to this style?
Please fix the field. Neymar followed Messi in criticizing the quality of the pitch at the Copa America arena in Rio