logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Nem semmi: a sivatagban tenyészt magyar halakat a Fradi volt focistája

Algéria a nyolcvanas évek óta importál pontyivadékokat Magyarországról, mégpedig két okból. A egyik, hogy a nagy víztározókat a halak megtisztítsák, illetve hogy a sivatagi emberek proteinhez jussanak. 2000-ben kerültem bele a két ország közös programjába, dolgoztam a Halászati Kutatóintézetben Szarvason, ott tanultam az édesvízi halszaporítást. Aztán 2007-ben telepítettem egy magyar céggel az első halkeltetőt Algériába, majd képeztük az itteni diákokat. Mára több telep is működik szerte az országban, például a sivatagban is – árulta el Touati a Blikknek.

A korábbi csatár itteni pályafutása Tiszakécskén indult.

A csatár (balra) 1996-tól 1998-ig volt az FTC futballistája

– Az USMA Alger élvonalbeli klubjának voltam igazolt játékosa, közben az állatorvosi egyetemre jártam Algírban. A diploma megszerzése után, 1995-ben, a hazámban zajló polgárháború idején tértem vissza Magyarországra, amelybe nem mellékesen beleszerettem már turistaként. A Szurgent Lajos irányította Tiszakécske leigazolt, megtanultam a nyelvet és rúgtam a gólokat – emlékezett vissza az akkoriban Zizunak becézett Touati, akinek két kislánya van, Madina (9) és Kawtar (12). – Novák Dezső hívására 1996-ban elvitt a Fradi. Óriási megtiszteltés volt, egy álmom valósult meg. Csak azt sajnálom, hogy nem sikerült bajnoki címet nyernünk.

A játékos gólképtelen volt az FTC-ben töltött két éve alatt, ezért sokan az egyik legrosszabb igazolásként emlegetik a mai napig.

– A Fradi családhoz tartozni csodálatos érzés, ám azokban az időkben három edzőváltás is volt a klubnál, Novákot például Varga Zoltán, őt pedig Nyilasi Tibor váltotta. Háromszor voltam csak kezdő, így nehéz volt gólt szereznem – érvelt a támadó. – Örülök, hogy idén újra bajnok lett a Ferencváros. Sajnálom, hogy csak mostanra jött össze a harmincadik aranyérem, mert az én időmben már huszonhatnál tartott a klub.

Büszke arra, hogy a Fradi-családhoz tartozott

Touati az üzleti ügyei mellett edzőtáboroztatni is hoz klubokat Magyarországra, s fordítva.

Ezüst és bronz

Meziane Touati

Született: 1969. április 14., Algír

Sportág: labdarúgás

Poszt: csatár

Klubjai: USMA Algír, Tiszakécske, Ferencváros, Bp. Honvéd, Soroksár, BVSC, Taksony

Sikerei: bajnoki ezüst- és bronzérmes az FTC-vel

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO