Hungary

Népünnepséggel fogadták a tunéziai elnök „puccsát",

Hatalmas bulival, hajnalba torkoló ünnepléssel fogadták Tuniszban azt, hogy az elnök magához ragadta a hatalmat és „kiebrudalta" a koronavírus-járványt és az abból fakadó gazdasági nehézségeket silány módon kezelő miniszterelnököt és iszlamista kormányát. Legalábbis az államfő támogatói így látják. 

Kájisz Szájid az alkotmány szükséghelyzetekre vonatkozó cikkelyére hivatkozva feloszlatta a parlamentet, a kormányzó párt, az Ennahda azonban a lépést illegitimnek titulálta, és közölte: nem veszi figyelembe a rendeletet, folytatja a munkáját.  „Végre megszabadultunk tőlük" – ujjongott többedmagával egy tüntető, a legboldogabb pillanatnak nevezve a hatalomátvételt a 2011-es forradalom óta. 

És itt a forradalmon van a hangsúly. 

Az al-Jazeera tudósítása szerint a vasárnapi „puccs" ünneplése immár Szájid támogatói és ellenzői közötti összecsapássá fajult a tuniszi parlament épületénél, melyet tegnap már az általában a politikán kívül álló hadsereg is körbevett, megakadályozva a parlamenti képviselőket. Így első ránézésre a hadsereg az elnök oldalán áll, ami azért korántsem a 2011-es arab tavasz szellemiségét idézi.

A pánarab műsorszóró által megkérdezett észak-afrikai szakértő nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy

ennek bizony puccs szaga van. 

Az sem mellékes, hogy a biztonsági erők megszállták az al-Jazeera tuniszi irodáját, és elzavarták az ott dolgozó újságírókat. 

A folyamatot nem az elnök indította el, egyszerűen csak közbelépett, miután erőszakos tüntetések törtek ki országszerte az Ennahda ellen az utóbbi napokban. 

Ahogy a Guardian is írja, az alkotmányjogász végzettségű elnök lépésének törvényessége egyelőre vitatott. Támogatottsága azonban kevésbé: a 12 milliós országban 18 ezren vesztették életüket a járvány miatt, az összeomlás szélére sodródott az egészségügy, miközben a tönkrement a turizmus, amely az ország GDP-jének 16 százalékáért felel. 

A probléma csak az, hogy az alkotmány 80. cikkelye határozatlan időre ad tejhatalmat az elnöknek, és az indok is eléggé tágasan értelmezhető. Olyan esetekben hozhat különleges intézkedéseket, ha a nemzet intézményeit közvetlen veszély fenyegeti.

Szájid a szóban forgó cikkely alkalmazásának bejelentésekor is arról beszélt, hogy „befagyasztja" a parlament működését, amíg helyre nem áll a közrend. Egyúttal figyelmeztette ellenfeleit, hogy ne alkalmazzanak erőszakot, ugyanis szemet szemet alapon fognak eljárni a biztonsági erők. Magyarán: aki elsüti a fegyverét az elnök képviselte hatalom ellen, arra a fegyveres erők ugyanúgy fognak reagálni. 

A Guardian emlékeztet, hogy az arab tavasz szellője fútta országok közül Tunéziában történt az egyetlen sikeres demokratikus átmenet. Zín el-Ábidín ben Ali diktátor megbuktatása óta Tunéziának kilenc kormánya volt, és a legtöbbet a mérsékelten iszlamista Ennahda dominálta. Az elnöki tisztséget 2019 óta betöltő Szájidnak lehet, elege lett a számos arab országban betiltott, Egyiptomban például kifejezetten üldözött Muszlim Testvériség nemzetközi iszlamista szervezet tunéziai szárnyának is tekintett Ennahdából. És ne feledjük el, hogy Egyiptomban is a hadsereg vette át az irányítást az iszlamista Mohamed Murszitól.

Egyelőre úgy néz ki, hogy Tunézia egy időre letért a demokratikus berendezkedés útjáról, a kérdés már csak az, hogy meddig. 

Football news:

Sulscher on titles: Manchester United must win. I hope that in May we will fight for the trophies that we want so much to return
Kante will miss the matches with Juventus and Southampton due to illness
Anelka on replacing Messi: Leo will never forget that Pochettino did this. You can't treat him like that
Ted Lasso is the most popular comedy about sports. The idea came from an advertisement for the Premier League, the actors do not understand anything about football at all
Koeman about Fati: We will give him more playing time, but everything depends on his condition
Ivanov has been appointed chief referee of the Sociedad - Monaco Europa League match
UEFA will appeal against the decision of the Madrid court on the Super League and apply for the dismissal of the judge