Hungary

Orbán: Decemberre lehet oltás, hétfőtől szigorúan büntetik a maszkviselésre vonatkozó szabályok megszegését

Cikkünk frissül

Tegnap uniós miniszterelnökök virológiai megbeszélést tartottak - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Nálunk a helyzet még istenes. Itt is nehéz, de Belgiumban, Franciaországban, Ausztriában rosszabb a helyzet.

Tegnap tettek egy kísérletet a védekezés összehangolására, részben információcserével, részben a határátlépési rendszer összehangolásával, próbálták tisztázni, hogy össze tudják-e hangolni a teszteredményeket. Ehhez sem nagyon fűlik senkinek a foga, de dolgoznak rajta, és beszéltek arról is, hogy áll a vakcina.

Mindenki szigorít valamit, de az intézkedés szigorítása meg a helyzet nincs összhangban egymással, van, ahol nagyon szigorú szabályok vannak, mégis terjed a vírus. Üssünk le néhány szabályt, az legyen komoly, utána tartsuk be. Nem a szabályok számának szaporításában, hanem annak betartásában látja a kulcsot.

Most épp a maszkviselést szigorították, Orbán szerint a kulcs, hogy a maszkviselést be kell tartani.

Hétfőtől az ellenőrzések tekintetében új világ kezdődik, aki nem tartja be a szabályokat, büntetnek. Aki nem hordja a maszkot, felelőtlen, és veszélybe sodor mindenkit a környezetében. Hétfőtől a rendőrök bezárhatják az éttermeket, üzleteket, ha nem tartják be a szabályokat. Erőből lépnek innentől kezdve.

Orbán szerint az egészségügyi rendszer bírja a terhelést, van elég lélegezetetőgép, orvos és ágy. Az operatív törzsnek átoltási tervet kell készítenie. Kínával és Oroszországgal is tárgyalnak a vakcináról, így lehet több vakcina is itthon, aki amiben bízik, beoltathatja magát. Nem lesz korlátlan mennyiségben az elején, de 2-3 hónapig kell a legrászorultabbaknak kibírni. Áprilisban lehet talán győzelmet hirdetni a járvány ellen.

Nagy rátért arra, influenzaoltásból is van-e elég. Orbán azt mondta, kétszer annyi influenza elleni oltás van,mint békeidőben szokott lenni. 360 ezer vakcinát rendeltek még az 1,4 millióhoz, az már szerinte elég lesz, és van itthon egy vakcinagyár, gyártják itthon a remdesivir nevű gyógyszert, és a favipiravir tömeges beszerzésére is van terv.

Az orvosok is bírni fogják? Az életünk az ő kezünkben van, az egész ország bízik bennük - mondja Orbán. Szerinte remekül küzdenek. Mindenki fáradt, van valami baja, sokakat kellett átvezényelni, ez katonai élet, de az orvosok tudják, ha baj van, nincs apelláta. Jönnek-mennek, csinálják a dolgukat. Szerintem bírni fogják, és bírni fogjuk mindannyian.

Biztosat nem lehet mondani, de Orbán úgy számol, hogy december vége-január elejére az első adag koronavírus-vakcina megjön Magyarországra. Ha mindenkinek sikerül kifejleszteni a vakcinákat, 700 millió vakcina lesz. A krónikus betegeket és az idősek közül a legveszélyeztetettebbeket január környékén beoltják. A nagytömegű vakcina áprilisban érkezik.

Az orvosi béremelésre is rákérdez Nagy, Orbán azt mondja, dolgoznak a részletszabályokon, jövő héten várható új döntés. A kirendelési szabályokat humanizálni kell, ebben igaza van az orvosoknak. Mikor ilyen állapotok vannak, vezénylés van, olyankor nincs emberiességi korlát, és van, mikor más okból kell kirendelés, ott joggal kérik hogy az a lehető legemberségesebb legyen.

A másik kifogás, a magánpraxis,másodállás, állami állás összeegyezetése. Itt is kialakult egy életforma, alkalmazkodott mindenki egy keszekusza rendszerhez, most lesznek világos szabályok, ezt hogyan kell majd összeegyeztetni egymással. Jogos az igény, hogy mihamarabb legyenek világos szabályok. A háziorvosokra vonatkozó szabályok után foglalkoznak erről. Szerdán döntenek a kirendelésről és a háziorvosokról. A viták ésszerű mederben zajlanak.

A költségvetést is át kell fazonírozni, az otthonteremtési csomagra van pénz? Varga Mihálynak csodát kell tennie, de általában ez a sorsuk a magyar pénzügyminisztereknek. Valahogy mindig megoldották. Most van gazdasági visszaesés, bár ő már látja, hogy tér vissza a gazdaság a korábbi vágányra, a szeme előtt van optimista kép, pénzügyileg nem lesz könnyű a menedzselése. Mikor, ha nem most kellett megcsinálni az egészségügyi béremelést. Összeáll a családtámogatási rendszer is, az meg megy a kormánynak, hogy válság idején családtámogatási lépéseket hozzanak.

A nizzai terrortámadásról is beszélnek. Valóban nem érti a világ, mi történik - kérdez alá Nagy. Nehéz mások fejével gondolkodni, de Orbán véleménye az, hogy a magyaroknak van tapasztalata a muszlim világról, van róla 150 éves tapasztalat. Tiszteljük ezt a világot, ahova való, a saját helyén. Az afrikaiak jövője Afrikában van, a magyaroké Magyarországon. Ha nem akarunk alkalmazkodni, nem engedjük be őket. Ha nem akarunk nizzai eseteket, nem kell őket beengedni. Az itt élők békés kiegyensúlyozott emberek, de nem akarnak másokat beendegni. Nem akar a nizzaihoz hasonló eseteket itthon. Orbán szerint a magyar ellenzék bevándorláspárti. A migrációs szabályokon nem változtat.

A nyugatiak fejével nem könnyű gondolkodni, Salvini rendet tartott Olaszországban, leváltották. Most azt látjuk, hogy hiába kap valaki papírt a kiutasításról, elmegy Nizzába és meghalnak emberek. Ez az ember jöhetett volna Magyarországra is, ezért nem babra megy a játék, hogy a nyugat-európai országok megvédik-e a saját országukat. Kemény kezű miniszterelnökök és belügyminiszterek kellenek.

Orbán azt is mondja, fel van dúlva. Régen biztonságban érezte magát Nyugat-Európában, most a gyerekért aggódni kell, ha kimennek, hogy kevésbé vannak biztonságban mint itthon. "Hogy lehettek egyesek annyira vakok, vagy odadobták a kontinenst."

Football news:

Mijatovic on Real Madrid's loss: Zidane must improve. The team didn't know Alaves' strengths
Frank Lampard: I Respect Mourinho. There will be no results like his if you are not a talented coach
Coutinho on Bayern: Winning the Champions League has always been my big goal. Now I want to take it with Barca
Real Madrid believe that the pressure on the referees affected the work of the referees in the match with Alaves
Lineker about VAR: I was wrong to be a supporter of it. Sport has not changed for the better
Mourinho before the match with Chelsea: Tottenham are not afraid of anyone
Guardiola on the schedule: Players lose the joy of football. This is a problem