Hungary

Ötven éve megfagyott indiai újságok olvadtak ki teljesen épen Franciaországban

Épségben találta meg a francia Alpokban egy helyi kávézó tulajdonosa azokat az 1966-ból származó indiai lapokat, amelyek egy annak idején a Mont Blanc térségében lezuhant repülőgépről származtak. Az újságokat az elmúlt több mint ötven évben egy gleccser jege őrizte – írja az MTI.

A tucatnyi újságot a múlt héten Timothée Mottin, egy helyi kávézó tulajdonosa találta meg a chamonix-i síparadicsom közelében, 1350 méteres magasságban. A lapok, a Bossons-gleccserbe fagyva pihentek a katasztrófa óta, Indira Gandhi, India első női miniszterelnökének megválasztásáról számoltak be.

Száradnak, de nagyon jó állapotban vannak, el lehet őket olvasni

– mondta el a 33 éves Mottin hozzátéve, hogy azért találhatta meg a lapokat, mert azon a környéken elolvadt a jég.

Ahogy a klímaváltozás miatt egyre több gleccser olvad el a Mont Blanc térségében, számos hasonló lelet kerül elő a jég alól. A most megtalált újságok az indiai National Herald és Economic Times példányai, amelyek az Air India Kancsendzönga elnevezésű, Boeing 707-es járat fedélzetén utaztak, és a géppel együtt 1966. január 24-én zuhantak le. A több mint ötven évvel ezelőtti légi katasztrófának 177 halálos áldozata volt.

Mottin kávézója 45 perces sétára található a Bossons-gleccsertől, ahol az Indiából érkezett repülő rejtélyes körülmények között lezuhant. Az újságok a kávézó tulajdonosának gyűjteményébe kerülnek. A férfi azt ígérte, ahogy az eddig talált többi tárgyat, ezeket is meg fogja osztani a betérőkkel, később pedig egy aukción értékesíti őket.

A gleccser környékén 2017-ben találtak emberi maradványokat, amelyek az 1966-ban lezuhant gép utasaié lehettek, de az is elképzelhető, hogy egy másik, 1950-ben szerencsétlenül járt repülő, a Malabar Princess utasaié voltak. Az 1966-ban lezuhant repülőről származó mindeddig legértékesebb leletre 2013-ban találtak rá: a dobozban több százezer eurónyi értékű smaragd, rubin és zafír volt.

Football news:

Guillem Balage: Juventus wants to get rid of Ronaldo's salary. It was offered to everyone, including Barcelona
Mbappe thanked the PSG doctors: Don't tell me about the pain
Liverpool presented a turquoise away kit for the 2020/21 season
The President of PSG: Neymar and Mbappe will never go away. They are one of the best players in the world
Thomas Tuchel: If both legs were intact, you could have seen my 40-meter sprint
PSG saved Tuchel's pet: Choupo-moting got everyone for free, managed not to score from a centimetre, and now pulled Paris to the semi-finals of the Champions League
Gian Piero Gasperini: The worst part is that we were so close. I can only thank the guys