Hungary

Óva int az orosz vakcinától a WHO

Nagy a különbség a között, hogy valaki nyomon van egy ígéretes vakcina felé vagy, hogy az már át is ment (a vizsgálatok) minden fázisán - figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szóvivője a BBC szerint.

Christian Lindmeier szavai elsősorban Oroszországnak szóltak, amelynek vezetése a múlt héten bejelentette, hogy októberben már tömegesen és ingyenesen be is veti az országban kidolgozott oltást a koronavírus ellen.

A vakcina bejegyzése augusztus 10-12. környékén történhet meg, és 15-től kerülhet polgári forgalomba, akkor még tehát saját zsebből kell kifizetniük azoknak, akik mielőbb beoltatnák magukat.

A vírus elleni oltáson rengeteg országban dolgoznak gőzerővel, de a WHO-nak már van is egy hatos listája azokról az oltóanyagokról, amelyeket már klinikai teszteknek vetettek alá, embereken is vizsgálva a szer hatását. 

Az orosz vakcina nincsen a hat jelölt között - bár az országban már embereken is tesztelték a hatóanyagot.  Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője szerint  az orosz vakcinák tartós immunitást alakítanak ki. Az oltást az első után 21 nappal meg kell ismételni.

A WHO már korábban is kifejezte kétségét az orosz vakcinával szemben, ősz helyett legfeljebb a jövő évre várva egy megbízható oltóanyag kidolgozását é tömeges legyártását.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, igaz, a 861 ezer fertőzés mellett csupán 14 ezer halálesetet tartanak nyilván. Van ugyan, aki kételkedik abban, hogy az alacsony halálozási arány a valóságot tükrözi. Júniusban az állami statisztikai hivatal, a Roszsztat egyik vezető tanácsadója nyilatkozott úgy, hogy az áldozatok 70 százaléka nem is kerül be a statisztikába, mert a halál okaként kizárólag az alapbetegséget jelölik meg.

A demográfus Alekszej Raksát egy hónappal ezelőtt el is bocsátotta állásából a Roszsztat. Raksa érveit erősítheti az a tény, hogy májusban 15 ezer halálesetet jegyeztek fel, szemben a 2019 májusi 10 ezres adattal, amely nagyjából megfelelt az elmúlt tíz év átlagának. Ezek nagy része a fővárosban ekkor ugyan bekerült a statisztikába a gyanú szerint azonban országosan nem: Novoszibirszkben egyharmaddal nőtt a halálozások száma júniusban, ám a 895 fős többletből csupán 64 esetben jelölték meg halálokként a koronavírust. 

Az elbocsátott Raksa szerint Oroszországban a halálos áldozatok száma a hivatalos háromszorosa lehet.

Football news:

Liverpool will pay 4.1 million pounds for Zhota out of 41 million in the first year. Today the midfielder will undergo a medical
Bayern have agreed a 4+1 contract with Ajax defender Dest
Will Juventus take a 10th consecutive League title? Three out of four of our Serie A specialists think not
Norwich refused to sell Barca defender Aarons for 20 million pounds
Aston Villa bought winger Lyon Traore for 17 + 2 million pounds
Genoa have leased Zappacosta from Chelsea and Piazza from Juve
A Lebanese football player has died after being shot in the head. It was held near the funeral where shots were fired in the air